Handgranater måste klassas som vapen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-09-14 | Publicerad 2015-09-11

FP: Kriminalisera införseln och skärp straffet för smugglingsbrott

Det är ren tur att ingen person hittills skadats av de över trettio incidenter där handgranater använts av kriminella bara i Malmö, skriver debattören.

Vi har de senaste åren sett hur gängkriminaliteten blir allt grövre. I våra storstäder finns en utmaning att motverka kriminalitet i stadsdelar och förorter, dels komma åt buset och vardagskriminaliteten. Därför är en synligare polis en viktig del i det förebyggande arbetet.

Lokalt är det viktigt att ungdomar inte väljer bort skola och arbete för att lockas in i kriminella miljöer. I Göteborg har uppgörelser skakat om samhället där tunga vapen använts med dödlig utgång. Malmö har under lång tid vittnat om allt grövre inslag av skjutningar mellan kriminella gäng. Uppgörelser om narkotika, utpressning för att driva in skulder och förekomsten av smugglade varor har tyvärr bidragit till att illegala vapen blivit ett allt större problem. Det nya är en dramatisk ökning av handgranater. Dessa är krigsmateriel och väldigt skadliga. Det är ren tur att ingen person hittills skadats av de över trettio incidenter där handgranater använts av de kriminella bara i Malmö.

Folkpartiet menar att vi inte kan acceptera denna utveckling. För exakt ett år sedan skärptes vapenlagen, straffskalan skärptes och brottet synnerligen grovt vapenbrott infördes för att öka domstolarnas möjlighet att ge högre straff. Folkpartiet har, bland annat efter besök hos Malmöpolisen och Tullverket, kommit fram till att flera åtgärder måste vidtas för att stoppa införseln av illegala vapen men också handgranater. Vi kan presentera fyra åtgärder:

För det första vill vi klassa handgranater som vapen och placera handgranater under vapenlagen. I dag placerar dem under lagen om explosiva varor. Vi vill också höja straffen för innehav av handgranater, det kan inte vara så att innehav av en handgranat bara ger böter. I denna fråga har regeringen inte gett besked – det har varit snack, men ingen verkstad.

För det andra vill Folkpartiet ändra i inregränslagen så att inte bara illegala vapen, utan även handgranater, sprängmedel, dynamit och annan explosiv materia som smugglas från ett annat EU-land för att användas i kriminella miljöer kan stoppas mer effektivt av Tullverket. I dag reglerar inte krigsmateriellagen införsel av dessa vapen in till Sverige, utan endast vid export. Inregränslagen måste kompletteras så att Tullverket får mandat att ingripa direkt.

För det tredje vill vi skärpa straffskalan i smugglingslagen samt införa ett nytt brott, synnerligen grovt smugglingsbrott, likt den i vapenlagen som då kan tillämpas vid större tillslag av exempelvis handgranater.

För det fjärde vill vi att förberedelse till vapenbrott måste kriminaliseras. Alliansen genomförde en utredning om skärpt vapenlagstiftning som föreslog att kriminalisera förberedelse till vapenbrott. Detta förslag bör genomföras. Fler personer som på olika sätt stöttar och hjälper till i kriminella sammanhang måste få en konsekvens.

De effektiva insatserna mot den organiserade brottsligheten kräver förebyggande insatser och samverkan mellan olika myndigheter som Polisen, Försäkringskassan och Skatteverket.

Man bör också ta i beaktande att den organiserade brottsligheten är gränsöverskridande. Illegala vapen och handgranater smugglas in. Lagliga delar importeras in för att sedan konverteras till vapen för den illegala marknaden. Utmaningen är bra samverkan mellan Polisen, Säkerhetspolisen och Tullverket – men också med deras europeiska kollegor som riksdagens justitieutskott besöker i dessa dagar i Nederländerna. En mer effektiv samverkan kan även stoppa inflödet av narkotika som ofta är orsaken till de skjutningar och blodiga uppgörelser vi ser på våra gator i Sverige.

Men vi måste också komma åt spridningen och försäljningen av illegala vapen samt av handgranater. Här har ett antal lagar inte hängt med i utvecklingen. Det är dags att agera för säkrare gator.

Roger Haddad

Riksdagsledamot (FP) för Västmanland

Rättspolitisk talesperson, justitieutskottet

Följ ämnen i artikeln