Regeringens direktiv styr AF – det vet ni

Slutreplik från Johan Berg om privatiseringen av Arbetsförmedlingen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-05

Östbom och Skälstad påstår i sin replik att AF själv har drivit igenom privatiseringen. Almegas företrädare vet mycket väl att myndigheten agerar utifrån de direktiv som regeringen ger den. Slutreplik från Johan Berg.

SLUTREPLIK. Almegas företrädare Fredrik Östboms och Fredric Skälstads replik gör mig bekymrad. Men förmodligen även deras medlemmar, de privata bolagen.

Östbom och Skälstad medger att det är relevant att referera till en 12 år gammal rapport, i detta fall en rapport av Riksrevisionen från 2006, vilket Almega gjorde upprepade gånger inför valet 2018 för att påvisa att Arbetsförmedlingen (AF) hade en låg effektivitet.

De menar därmed att en organisation inte skulle utvecklas under en så lång tid. Då kan man ställa sig frågan hur Almegas företrädare ser på bolags kvartalsrapporter.

Jag konstaterar samtidigt att Almega inte valde att hänvisa till Riksrevisionens senaste rapport om AF:s effektivitet, som förvisso även den var daterad och där Riksrevisionen använde sig av en annan mätmetod, men som visade att AF har en hög effektivitet.

Jag vill visa på att Almega försökt svartmåla myndigheten och vilseleda opinionen. Det är inte den enda gången som Almega har gjort det. I min bok presenterar jag uppgifter som visar att Almega och Svenskt Näringsliv spridit osanningar om myndigheten i sitt lobbyarbete för en fullskalig privatisering av matchningsverksamheten. 

Östbom och Skälstad påstår vidare i sin replik att AF själv har drivit igenom privatiseringen.

Almegas företrädare vet mycket väl att myndigheten agerar utifrån de direktiv som regeringen ger den. När myndigheten började upphandla matchningstjänster av privata bolag 2007, då som ett komplement till AF:s matchningsverksamhet, så föregicks det av att alliansregeringen beslutat om en förordning.

2019 gav S-MP-regeringen, som en del av januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna, myndigheten i uppdrag att utveckla en ny matchningstjänst.

Då skulle hela matchningsverksamheten privatiseras, en reform som gick i mål den 1 december i år.

Att kostnaderna för samtliga upphandlade arbetsmarknadstjänster har minskat jämfört med 2017 stämmer, men Almegas företrädare nämner inte i sin debattartikel att kostnaderna för upphandling av matchningstjänster kommer att ha tredubblats nästa år jämfört med 2018

Hade Almega fått bestämma skulle ännu fler arbetssökande få ta del av matchningstjänster. Anledningen är inte svår att lista ut – det skulle kunna innebära ytterligare miljardintäkter till Almegas medlemmar. 


Johan Berg, författare och debattör. Anställd på Arbetsförmedlingen. Aktuell med boken ”Spelet om Arbetsförmedlingen” (Carlsson bokförlag).   


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.