Vi har inte tid att vänta – möt oss om klimatet

Företagsuppropet: Vi fick aldrig någon inbjudan av regeringen så nu bjuder vi in i stället

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2023-04-04 | Publicerad 2023-04-03

Den 1 januari lovade regeringen att bjuda in till ett stort ”nationellt klimatmöte med företag, fackföreningar, forskare och civilsamhället”. Sedan dess har det varit knäpptyst. Vi har inte tid att vänta och bjuder härmed in regeringen i stället, skriver initiativtagarna till Företagsuppropet:

DEBATT. Strax före förra höstens riksdagsval samlade vi 227 svenska företag i en gemensam uppmaning till Sveriges ledande politiker att skärpa klimatpolitiken för att bättre ta tillvara på omställningens enorma möjligheter och stärka svensk konkurrenskraft.

Dessa företag representerar tillsammans över 1 000 miljarder kronor, mer än en femtedel av Sveriges BNP.

Uppropet fick stor uppmärksamhet, och utmynnade under klimattoppmötet COP27 ut i det internationella uppropet We Can Do it, som till dags dato har samlat över 850 företagsledare, forskare, investerare och policymakers från 76 länder. 

De ledande företagen har redan satt full fart. Men det finns hinder i vägen. De behöver en politik som underlättar omställningen, i stället för att bromsa den.

Vi blev därför väldigt glada när regeringen den 1 januari i en debattartikel i DN lovade att under våren bjuda in till ett stort ”nationellt klimatmöte med företag, fackföreningar, forskare och civilsamhället”.

Det kändes som ett väldigt lovande initiativ. Stort och brett, och med ett tydligt mål: Att ge näringslivet rätt förutsättningar för att driva på omställningen genom att minska utsläppen och skala upp klimatlösningarna, inte bara i Sverige, utan också globalt.

Sedan dess har det varit knäpptyst om detta möte.

I stället riktas nu osedvanligt hård kritik mot regeringens klimatpolitik från klimatpolitiska rådet, som har i uppgift att utvärdera hur regeringens politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen har beslutat om.

Den 29 mars presenterade rådet sin årliga rapport, och i den framgår att Sverige för första gången på två decennier nu har en politik som inte bara bromsar takten i omställningen, utan som aktivt leder den åt fel håll och får utsläppen att öka.

Under klimatpolitiska rådets presskonferens samma dag fick klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari en fråga om det utlovade klimatmötet. Hon svarade: ”Det är på gång. Inbjudningarna är ute.”

Det förvånade oss. Ingen av de många företagare vi har pratat med har fått någon sådan inbjudan. Så sent som dagen före klimatministerns uttalande ställde vi frågan direkt till ansvarig person hos regeringskansliet, men fick svaret att ”ingen ny information om regeringens klimatmöte finns att delge”.

Kanske blir mötet helt enkelt mycket smalare än det var tänkt att bli. Kanske räckte tiden för att arrangera ett stort möte helt enkelt inte till.

Vi som tog initiativet till det stora företagsuppropet tror fortfarande på idén om att arrangera ett stort och inkluderande klimatmöte, eftersom de vägval som görs i dag kommer att få så stor och långsiktig inverkan på hela det svenska samhället.

En snabb omställning kommer ge Sverige fantastiska möjligheter i form av jobb, innovationer, välfärd och exportmöjligheter. En politik som drar åt andra hållet skulle däremot sätta stora käppar i hjulen och riskera att Sverige hamnar på förlorarsidan när många andra länder slåss om ledartröjan.

Vi vill därför ta tillfället i akt att svara upp mot regeringens önskan att få möta representanter från näringslivet och civilsamhället. Vi har på eget initiativ beslutat samla en stor del av näringslivet som är pådrivande i omställningen.

Den 18–22 april arrangerar vi Stockholm Climate Week, på bekvämt promenadavstånd från regeringskvarteren. Talarlistan rymmer över 100 namn och innehåller såväl svenska som internationella företagsledare, tongivande forskare, investerare, företrädare för EU och FN, kommunala tjänstemän, och många, många fler.

Vi bjuder härmed in relevanta ministrar från regeringen till en konstruktiv klimatdialog under dessa dagar. Dialogen kan hållas öppet, inför vår stora publik på Space Arena, eller bakom stängda dörrar. Bägge funkar.

Stockholm Climate Week pågår under fyra heldagar, och förhoppningsvis kan vi hitta tider som passar med era kalendrar. Vi har dock förståelse för att det kan bli svårt, på grund av den korta tidshorsionten samt det informella mötet med EU:s miljöministrar som delvis löper parallellt med vårt eget stormöte.

Om det inte passar denna gång är vi positiva till at ordna med lokal och bjuda in till ett nytt stormöte vid ett senare tillfälle.

Vi ser fram emot en lösningsfokuserad dialog. Sveriges framtid kan inte vänta.


Ingmar Rentzhog, vd och grundare, We don’t have time
Johan Falk, vd och medgrundare, Exponential roadmap initiative
Kalle Nilver, vd och medgrundare, GoClimate
Undertecknarna är initiativtagare till Företagsuppropet som representerar över 200 små, medelstora och stora bolag, som tillsammans omsätter över 1 000 miljarder svenska kronor.

Inför denna debattartikel tillfrågades samtliga undertecknare av uppropet om de  fått någon inbjudan av regeringen till det utlovade nationella klimatmötet. Ingen av de som svarat har fått en sådan. Intresset för att föra en dialog med regeringen är däremot mycket stort.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.