Polisen ska skydda – inte ge NMR rätt att hota

Debattörerna: Det är osmakligt, dumt – och farligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Åter sanktionerar Polisens beslut att organisationer som kämpar för allas rätt och lika värde skräms till tystnad, skriver Helén Pettersson och Monica Widman-Lundmark.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Åter sanktionerar Polisens beslut att organisationer som kämpar för allas rätt och lika värde skräms till tystnad, skriver Helén Pettersson och Monica Widman-Lundmark.

DEBATT. Knappt har applåderna efter hyllningen till polisen i Almedalens första linjetal klingat ut innan samma myndighet tar ett minst sagt häpnadsväckande beslut.

Om nazismen brukar man säga att det aldrig får hända igen! När stövleltrampen återigen hörs runtom i världen, runtom i Europa och runtom i Sverige så måste vi tillsammans slå vakt om demokratin. För det får aldrig hända igen. 

Ändå är det precis det som sker i Almedalen just nu! 
Förra året tvingades ABF packa ihop och lämna vår plats i Almedalen efter polisens rekommendation, anledningen sas vara ”av säkerhetsskäl”. 
Polisen hade då gett nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen demonstrationstillstånd bara 50 meter bort. 
Att samhället städar bort demokratiska krafter för att bereda plats för nazister var ett haveri som ledde till stora rubriker och svidande kritik mot polisens prioritering. 

”Må det aldrig hända igen” skrev vi förra året, efter att vi blev nedstängda för att ge plats åt NMR. 

Det hände igen. I år beviljades NMR återigen tillstånd för att finnas på en plats i Almedalen. 
Och inte på vilken plats som helst, utan snarare den sämsta tänkbara – ett stenkast från RFSL:s aktiviteter. En plats där människor som i modern tid tillhör den kanske allra mest utsatta gruppen för nazistiskt våld i Sverige. Nu har RFSL ungdom meddelat att de ställer in sin medverkan på politikerveckan.

Åter sanktionerar polisens beslut att organisationer som kämpar för allas rätt och lika värde skräms till tystnad. 

Polisen har en särskilt viktig roll i en demokrati. Deras uppgift är att upprätthålla demokratiskt fattade lagar och beslut, och att värna demokratins innersta värden. 

Att prioritera odemokratiska gruppers tystande av demokratiska krafters yttrandefrihet är inte bara osmakligt och felaktigt. 

Det är dumt. Och det är farligt.


Helén Pettersson, Förbundsordförande ABF
Monica Widman-Lundmark, Förbundssekreterare ABF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE