Stoppa all nedläggning av apotek i glesbygden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2013-04-10 | Publicerad 2013-03-28

Debattören: Statliga bidrag till privata bolag är inte lösningen

Jag går in på Facebook och möts av dåliga nyheter. Apoteket i Lima i Västerdalarna läggs ned, berättar min funktionsnedsatta morbror i en arg statusuppdatering. Snart får min morbror och andra köra till Sälen eller Malung några mil bort för att få tag på viktig medicin.

Under hela mitt liv har vi haft ett apotek som en självklar del i samhällsservicen. Men nu ska det bort.

För tre år sedan förbjöd regeringen de bolag som köpte upp de statliga apoteken att stänga särskilt utvalda apotek på landsbygden innan 2013. Kronans Droghandel, som äger apoteket i Lima, tvingades alltså driva flera glesbygdsapotek med förlust i tre år. En liten uppoffring för att få köpa in sig på den lukrativa apoteksmarknaden, kan man tycka.

Några dagar efter nedläggningsbeslutet i Lima kommer beslut från regeringen och socialminister Göran Hägglund om statliga subventioner för att rädda svenska landsbygdsapotek. Det är nu den svenska apoteksavregleringen börjar smaka latinamerikansk bananrepublik.

Det var Kronans Droghandel i Stockholm som bestämde att Limas apotek skulle stängas. Kronans Droghandel ägs i huvudsak av bolaget Oriola-KD som är noterat på Helsingforsbörsen. Oriola-KD har verksamhet i Ryssland, Baltikum och Sverige. Oriola-KD ska nu få bidrag oss skattebetalare för att ha kvar landsbygdsapoteken – samtidigt som de håvar in vinster från de lönsamma apoteken i de svenska storstäderna. Skattebetalarna tar förlusterna och aktieägarna vinsterna.

Men vad får människorna på landsbygden? Inte mycket visar det sig. Samtidigt som antalet apotek i Stockholm ökat med 56 procent lämnar varken regeringen eller Kronans Droghandel några garantier för landsbygdsapotekens framtid. 20 miljoner kronor är avsatta. Ingen vet om det är tillräckligt eller inte. 

Regeringens och Göran Hägglunds hantering av de privata apoteksbolagen kan inte beskrivas som något annat än ödesdiger för folk på landsbygden.

Det är dags att regeringen agerar. Därför har vi startat uppropet ”Apotek för alla”. Där ställer vi två krav som regeringen och Göran Hägglund lätt skulle kunna uppfylla.

Vi kräver en apoteksgaranti. Apotek ska vara en service för alla medborgare i hela landet och ha ett tydligt samhällsansvar. Den privata apoteksverksamheten drivs inte av ett socialt kall. De privata aktörerna ska sälja mediciner, mineralvatten, tandborstar och bantningspulver så att apoteken går med vinst. Det är logiskt från ett företagsperspektiv – men inte från ett samhällsperspektiv. Därför behövs tydliga krav på en hög servicenivå och tillgänglighet i hela landet. Detta kan lösas på flera sätt. Rimligaste vore att de tjänat mest på avregleringen - det vill säga apoteksbolagen - får betala för att apoteksservicen ska finnas kvar också på landsbygden.

Vi kräver också att regeringen stoppar alla nedläggningar av landsbygdsapotek. Just nu är läget högst osäkert. Jag har upprepade gånger sökt Kronans Droghandel, som äger merparten av glesbygdsapotek, för att fråga de tänker göra med landsbygdsapoteken. Än så länge inga svar.

Det är dags att regeringen på riktigt tar tag i frågan om apotekens framtid i Sverige. Så till Göran Hägglund säger jag välkommen till Lima och Västerdalarna. Där kan vi diskutera betydelsen av god apoteksservice i hela landet.

Kristoffer Strömgren

Följ ämnen i artikeln