Utan utbyggt bredband kommer de unga flytta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-07-08 | Publicerad 2015-07-15

Debattörerna: Kommunerna måste öka takten när det gäller bredbandsutbyggnad och digitalisering

Snabbt bredband och mobiltelefoni måste finnas för alla.

Vår omvärld digitaliseras och vi har turen att bo i ett av de länder som är bäst på att anamma den nya teknikens möjligheter. Sverige var tidigt ute med att bygga ut snabbt fiberbredband vilket gjort det möjligt för en stor del av befolkningen att utföra allt fler sysslor över nätet, såsom att studera eller arbeta hemifrån. För varje år som går använder vi internet till att mer. Vi handlar mat, böcker och leksaker. Varje år slår Skatteverket rekord i antalet användare som deklarerar över nätet och vi kan numera till och med sköta våra läkarbesök hemifrån via videolänk.

Det finns inget som talar för att denna utveckling väntas stanna av. Snarare tvärtom, detta är bara början.

Medan vår omvärld digitaliseras i en rasande fart ser det desto sämre ut i många svenska kommuner. En undersökning genomförd av organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL visar att en femtedel av alla kommuner fortfarande helt saknar e-tjänster. Detta samtidigt som man på andra håll anammat digitaliseringens möjligheter full ut och använder sig av både e-lösningar inom hemtjänsten och skolundervisning via videolänk.

För att kunna ta del av de möjligheter som digitaliseringen medför krävs en snabb och modern bredbandsuppkoppling. I dag är fiberbredband den mest framtidssäkrade bredbandsanslutningen. Men även här är skillnaderna mellan landets kommuner stora.

Vi är medvetna om att det inte bara är antalet fiberanslutningar som skiljer landets kommuner åt. Men när det kommer till bredbandsutbyggnad och digitalisering så vet vi att flera kommuner med både geografiska och demografiska utmaningar lyckats bra. Det är alltså inte nödvändigtvis där skon klämmer. Ett exempel på det är Storumans kommun i Västerbottens län, som till ytan sett är en av landets största kommuner. Kommunen var tidigt ute med att bygga ut fiberbredbandet och i dag har över 50 procent av invånarna tillgång till en snabb och modern uppkoppling.

När vi frågar representanter från de kommuner som ligger i framkant med både fiberutbyggnad och digitalisering om deras framgångsrecept får vi så gott som alltid svaret, engagerade kommunpolitiker och tjänstemän.

Det är därför hög tid att de kommuner som hamnat på efterkälken ökar takten på så väl bredbandsutbyggnaden som arbetet med att digitalisera de egna verksamheterna. Detta kommer inom kort att vara en nödvändighet för att locka kompetent personal till kommunens arbetsplatser och en förutsättning för att få de unga att stanna kvar på orten.

Dessutom vet vi att nya digitala verktyg kan avlasta kommunernas personal så att allt mer tid kan ägnas åt exempelvis vårdtagarna inom omsorgen och eleverna i skolan. Studier visar att landets kommuner tillsammans kan spara mångmiljardbelopp på att digitalisera samhällstjänster som exempelvis hemtjänst. Att satsa på både fiberutbyggnad och digitalisering lönar sig med andra ord.

Detta är givetvis något som kommunerna inte kan klara helt på egen hand. Det kommer att behövas statligt stöd både i form av rådgivning och pengar. Här har regeringen och myndigheter som Post- och telestyrelsen en viktig roll. Men inga stödmedel i världen kan väga upp mot engagerade lokalpolitiker.

Att landets kommuner måste digitaliseras råder det inga tvivel om. Detta är inte längre ett område som går att sätta åt sidan.

Karin Ahl

Göran Marby

Följ ämnen i artikeln