Inget svenskt bistånd går till terror, Adaktusson

Replik från Isabella Lövin om EU:s bistånd till palestinierna

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För att vara kristallklar: Inget svenskt bistånd går till terroristverksamhet. Inget svenskt budgetstöd går direkt till den Palestinska myndigheten. Den svenska Mellanösternpolitiken utgår från folkrätten, EU:s gemensamma ståndpunkter och relevanta FN-resolutioner, skriver debattören.
Foto: Marcus Ericsson
För att vara kristallklar: Inget svenskt bistånd går till terroristverksamhet. Inget svenskt budgetstöd går direkt till den Palestinska myndigheten. Den svenska Mellanösternpolitiken utgår från folkrätten, EU:s gemensamma ståndpunkter och relevanta FN-resolutioner, skriver debattören.

DEBATT

REPLIK. I måndags utspelade sig den blodigaste dagen i Gaza sedan kriget 2014. De stora demonstrationerna mot USA:s ambassadflytt till Jerusalem har fått ödesdigra konsekvenser. Minst 60 personer dödades, varav flera barn och över 2 700 skadades när israeliska styrkor sköt skarpt mot demonstranter i Gaza i gränsområdet till Israel.

I detta läge väljer Lars Adaktusson att återigen lufta sin tes om att svenskt bistånd går till terroristverksamhet. Han väljer att så misstro i stället för att stödja de krafter som söker lösningar på problem.

Israel/Palestina-konflikten är oerhört politiserad. Mycket desinformation florerar. För att vara kristallklar: Inget svenskt bistånd går till terroristverksamhet. Inget svenskt budgetstöd går direkt till den palestinska myndigheten. Den svenska Mellanösternpolitiken utgår från folkrätten, EU:s gemensamma ståndpunkter och relevanta FN-resolutioner.

Vi följer upp allt stöd genom vårt generalkonsulat i Jerusalem. Vi ställer krav på god kontroll och respekt för mänskliga rättigheter. När oegentligheter i biståndet uppdagas vidtar vi nödvändiga åtgärder. I Gaza uppskattas 1,9 miljoner palestinier vara i konstant behov av skydd. Sjuka och äldre tvingas köa i dagar för att ta sig över gränsen och få tag i medicin eller få adekvat sjukvård. Gaza är drabbat av elavbrott upp till 20 timmar per dygn. Grundvattnet är förorenat. Barn förnekas en säker skolgång.

Vårt bistånd går till de mest grundläggande behoven som till exempel rent vatten, sjukvård, utbildning och elförsörjning. Vi ger stöd till människorättsorganisationer som ger rättshjälp till personer som blivit utsatta för brott mot mänskliga rättigheter.

Jag tycker att det hade varit på plats att de som vill strypa biståndet till Palestina även tydligt fördömer brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Världen har svikit Gazaborna.

Världssamfundet har ett ansvar att värna folkrätten samt stödja de krafter som vill bidra till en fredlig lösning på konflikten.

Till hopp och framtidstro för de unga i såväl Israel som Palestina.


Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP)

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE