Våld i nära relationer är inte en genusfråga

Replik från föreningen Vårdnad boende umgänge om barn till våldsamma föräldrar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-06-18 15.13

För att kunna komma åt problematiken behöver vi ta in det faktum att våld utövas av både män och kvinnor. Att upprepa mantrat ”mäns våld mot kvinnor” utan hänsyn till fakta är en grov förenkling av ett allvarligt och komplext problem. Replik från föreningen VBU.

REPLIK. Barnkonventionen säger att i alla frågor om barnet ska barnets bästa intresse vara avgörande. När Roks sätter likhetstecken mellan barnets bästa intresse och mammans visar de att de inte har förstår Barnkonventionen.

 

I stället för att förstärka stereotyper i ett svårt ämne borde debatten utgå från fakta:

  • Våld i nära relationer är inte en genusfråga. Både män och kvinnor slår även om män slår hårdare.
  • Våld mot barn är vanligt och utövas av bägge föräldrarna.
  • Om det förekommer våld i familjen är det vanligt att bägge föräldrarna utövar våld.
  • En ensidig fokusering på fysiskt våld gör att psykiskt våld missas.
  • Våld föder våld. Psykiskt våld kan utlösa fysiskt våld.

 

För att kunna komma åt problematiken behöver vi ta in det faktum att våld utövas av både män och kvinnor. Att upprepa mantrat ”mäns våld mot kvinnor” utan hänsyn till fakta är en grov förenkling av ett allvarligt och komplext problem.

Vi behöver se att våld är en del av många familjers liv och agera därefter. Konsekvenserna av att utvidga begreppet våld till att barn som bevittnat våld mellan föräldrarna behöver utredas. En konsekvens är att samhället kommer att få omhänderta fler barn då våldet ofta utövas av bägge föräldrarna.

 

Våld föder våld. En ojämlik och föråldrad familjepolitik som fokuserar på genus i stället för själva våldet gör att debatten ignorerar fakta som inte passar in i det rådande narrativet.

När frågan om ett barn ska ha umgänge med en förälder diskuteras behöver man ta hänsyn till de risker som finns när ett barn tappar kontakten med en förälder. Vi måste alltså våga väga olika risker mot varandra. 

 

En bättre riskbedömning skulle avslöja de situationer där risken för våld mot barnet är överhängande och föräldern i fråga inte ska ha umgänge med barnet utom eventuellt med umgängesstöd.

Tidiga insatser till familjer i farozonen är alldeles avgörande för att minska risken för allvarligt våld inom familjen.


Matts Hertsberg, ordförande föreningen Vårdnad boende umgänge
Sverker Sikström, professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln