AI kan också bekämpa falsk klimatinformation

Replik från docent på Försvarshögskolan om riskerna med nya tekniken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-07-04

Det som helt utelämnas och som är viktigt att känna till är att AI också kan hjälpa till med att identifiera och bekämpa falsk information samt bistå i arbetet med klimatförändringar. Replik från Arash Heydarian Pashakhanlou, Försvarshögskolan.

REPLIK. Det stämmer att AI kan användas för att skapa desinformation gällande klimatfrågan.

Det som helt utelämnas och som är viktigt att känna till i sammanhanget är dock att AI också kan hjälpa till med att identifiera och bekämpa falsk information samt bistå i arbetet med klimatförändringar.

 

Redan i dag finns det en rad olika AI-verktyg för att bedöma trovärdigheten i nyhetsartiklar, upptäcka desinformation på webben, sociala medier och appar samt upptäcka manipulation av bilder och videor. Det finns även AI-verktyg som analyserar hur desinformation sprids på internet.

Ett av de här projekten är sponsrade av svenska Sida.

 

Utöver detta kan AI hantera stora mängder data för att göra förutsägelser om klimatförändringar, dess inverkan och vara behjälplig i utformandet av potentiella lösningar.

AI kan även hjälpa till med att optimera energianvändningen i hem och industrier, förbättra bevattningseffektiviteten samt övervaka avskogning. Därigenom kan AI bistå oss i arbetet med att minska växthusgasutsläppen.

Av dessa skäl är det viktigt att svenska myndigheter och beslutsfattare inte enbart ser problemen med AI utan också ser möjligheterna med denna teknologi i kampen mot desinformation och klimatförändringar.


Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.