Avskaffa karensdagen för gott – och på riktigt

Vänsterpartiet: I många år har det pågått en jakt på sjuka i Sverige

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Inget av våra nordiska grannländer har ett karensavdrag. För den som är sjuk ska ha råd att stanna hemma – det har coronapandemin visat. Det är dags att avskaffa karensavdraget på riktigt och det permanent, skriver Nooshi Dadgostar.
Foto: TT, DENNY LORENTZEN
Inget av våra nordiska grannländer har ett karensavdrag. För den som är sjuk ska ha råd att stanna hemma – det har coronapandemin visat. Det är dags att avskaffa karensavdraget på riktigt och det permanent, skriver Nooshi Dadgostar.

DEBATT

DEBATT. Är du sjuk ska du kunna stanna hemma från jobbet. I coronapandemin är det en fråga om liv och död att begränsa smittan, men även i vanliga fall borde det vara en självklarhet.

Men i Sverige har vi karensavdraget som pressar människor att gå till jobbet trots att de är sjuka. Nu om inte förr borde alla inse hur orimligt det är.

Karensavdraget gör det dyrt att bli sjuk. Ingen borde bli förvånad över att många som är krassliga då ändå väljer att gå till jobbet. Om man redan har en pressad ekonomi kan det bli ett stort problem att förlora en dagslön. Kommer jag kunna köpa regnkläder till barnen inför hösten om jag stannar hemma sjuk? Får jag ens ihop det till hyran om jag blir krasslig nu igen?

Det är inte svårbegripligt att många då biter ihop och intalar sig själva att de nog är friska. Och den som i stället gör det som är bäst för sin omgivning, det vill säga stannar hemma, den straffas ekonomiskt. Det är ett helt bakvänt system.

Det här slår särskilt mot de yrken som innebär nära kontakt med andra människor, eftersom man där oftare blir sjuk. Den som tar hand om våra barn på förskolan eller vårdar oss på äldreboendet drabbas av karensavdraget gång på gång. Men även den som sitter i kassan i affären eller kör buss träffar många personer varje dag och kan lätt bli smittad.

Karensavdraget är en fråga om klass. De som har jobb de kan sköta hemifrån eller själva kan bestämma över sina arbetstider, de kan ofta trixa sig förbi karensavdraget när de är sjuka. Men undersköterskan, busschauffören och lagerarbetaren kan inte sköta sitt jobb hemifrån. De kan knappast heller på kort varsel flexa ut lite när det passar.

Hade grupper med makt i samhället drabbats lika hårt hade karensavdraget varit borta för länge sen.

Allt det här slår förstås mot den sjuke som pressas att jobba trots att den borde få vara hemma. Men det leder också till problem för hela samhället. Sjukdomar sprider sig så att ännu fler blir sjuka. När fler smittas av influensa eller förkylning blir det i slutändan fler som stannar hemma från jobbet. Och när det gäller covid-19 handlar det om människoliv.

När pandemin slog till krävde Vänsterpartiet därför att karensavdraget slopades. Regeringen kom till slut loss och lovade att ta bort det tillfälligt. Men det visade sig bli en halvmesyr. I stället för avskaffat karensavdrag, blev det en ofullständig kompensation man får ansöka om i efterhand. För många täcker det inte alls upp det man förlorar på att vara hemma.

Det blev som det ofta blir med Socialdemokraterna. Det kan låta bra det de säger, men sen i verkligheten blir det något halvdant.

Den här tillfälliga ändringen gäller fram till 30 september. Men att då återgå till det vanliga karensavdraget borde vara uteslutet.

Nej, nu är det dags att avskaffa karensavdraget på riktigt och det permanent. Det föreslår vi i vår kommande budgetmotion.

I många år har det pågått en jakt på sjuka i Sverige. Misstänkliggöranden, utförsäkringar och otrygghet. Men corona borde ha lärt oss alla att det inte är någon bra idé att pressa sjuka människor att gå till jobbet. Ekonomisk piska botar inga sjukdomar. Allt man blir är fattigare, knappast frisk.

Inget av våra nordiska grannländer har ett karensavdrag. För den som är sjuk ska ha råd att stanna hemma. Det borde gälla även i Sverige.


Nooshi Dadgostar, vice partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE