Vi önskar dig en god, klimatsmart, grön jul

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2014-12-18 | Publicerad 2014-12-17

Artister för Miljön: Ett vegetariskt julbord är snällt mot både dig och miljön

Vi närmar oss en högtid som innebär en möjlighet till återhämtning, mysigt samkväm med långa, härliga middagar, samtal och reflektion. Men just vad vi äter har blivit en orsak till enorma problem och föremål för en måttlös överkonsumtion, frosseri och slöseri.

Föreställ dig för ett ögonblick en jul med fantastisk mat men utan att behöva känna dig övermätt och som varken leder till ett stort ekologiskt avtryck eller till det inferno till djurplågeri som ett traditionellt julfirande tyvärr innebär.

Ett julbord representerat av mer spännande vegetariska livsbejakande rätter med inlagd aubergine i stället för sillen, smakrik tångrom, utsökta sojakorvar, goda vegetariska middagsbullar och kanske även en griljerad rotselleri som ersättning för julskinkan om man så vill. Det här är fantastiska råvaror och produkter som smakar otroligt bra och som finns i stort sätt i alla butiker, helt inom räckhåll. De är lika lätta att tillaga som de traditionella maträtterna på julbordet.

Alla måste inte bli vegetarianer men man kan för sin egen skull och för vår gemensamma omvärld dra ner på konsumtionen av animaliska produkter och variera sin kost. Omställningen behöver inte vara större än att hitta några spännande vegetariska rätter att ta in på menyn därhemma.

Det finns en mängd olika fullvärdiga proteinkällor från växtriket. Olika bönor, linser eller quinoa gör att man inte behöver äta kött för att få i sig tillräckligt med proteiner.

Men mer än 70 procent av sojaproduktionen går till kraftfoder i köttindustrin. Sojan är dock ett onaturligt foder för djuren, medan den för oss människor är en mycket bra proteinkälla som skulle kunna täcka behovet för jordens befolkning - utan skövlade regnskogar. Att djuren får denna mat är ett slöseri med resurser.

Det är en oerhört stor skillnad mot hur det var i det gamla jordbrukssamhället, där de betande djuren främst åt sådant som vi människor inte kunde äta, och grisarna åt sådant som vi inte ville äta.

De flesta vet hur stark miljöpåverkan köttindustrin har och den som sett hur det går till i storskalig köttproduktion reagerar ofta med en fullt berättigad avsky. Hade slakterierna haft glasväggar skulle många fler vara vegetarianer. Bortsett från den ekonomiska, ekologiska, energimässiga, djurhumanitära, medicinska och fördelningspolitiska katastrof dagens köttkonsumtion innebär, så har vi, i motsats till vad många tror och häpnadsväckande nog, ökat vår köttkonsumtion med 40 procent sedan 1990-talet. I genomsnitt äter vi i Sverige 85 kilo kött per år, det vill säga ungefär vår egen kroppsvikt. Ökningen beror till stor del på köttindustrins lobbyverksamhet som gjort att kött finns överallt, i alla sammanhang och dessutom nästan alltid till ett mycket lågt pris.

Inom en snar framtid behöver den vegetariska maten bli norm. Man ska som vegetarian inte behöva påpeka inför en middagsbjudning att man vill ha vegetarisk mat. Det är den som av någon anledning inte vill äta vegetariskt som ska behöva säga till om det.

Trots att vår tids utmaningar kan verka stora, så är de ändå inte oöverstigliga i jämförelse med de utmaningar som vi redan mött och vunnit. En förändring är inte längre bort än våra personliga, vardagliga val.

Vi kan välja att leva i ett hållbart samhälle i balans med vår omgivning och miljö. Ett sådant val skulle vara den bästa och finaste julgåva som vi kan ge oss själva och kommande generationer.

Jonas Nerbe,

Jakob Samuel,

Tina Ahlin,

Malena Ernman,

Pär Holmgren,

Rune Kalf-Hansen,

Staffan Lindberg,

Tess Merkel,

Janne Schaffer,

Lasse Åberg