Vi köper billigt vaccin och riskerar ungas liv

Debattörerna: Sverige har möjlighet att rädda liv – då kan vi inte blint titta på priset

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-05-21 | Publicerad 2018-05-15

Det är stor skillnad mellan de hpv-vaccin som finns på marknaden i dag. Att då göra en upphandling som skyddar mot färre typer av viruset skulle vara som att köpa en elcykel när man egentligen behöver en pansarvagn, skriver debattörerna. På bilden en flicka som fick vaccinet 2007.

DEBATT. Sverige har möjlighet att inte bara förhindra HPV-relaterad cancer och sjukdom utan också i stort få bukt med effekterna av HPV (humant papillomvirus).

Nu ser det ut som Sverige väljer att inte ta den möjligheten utan riskerar att lägga sig på absolut lägsta nivå vad det gäller skydd mot HPV-viruset som orsakar flera olika cancerformer hos både män och kvinnor.

Hela 80 procent av oss kommer att utsättas för HPV-viruset någon gång under livet. Viruset ligger bakom cancer och kondylom (könsvårtor) i livmoderhals, penis, anus och svalg.

För det flesta läker infektionen av sig själv men för nästan 1 200 personer varje år blir effekten av viruset cancer.

En del överlever inte och för många av de som överlever kommer det att vara ett liv med bieffekter på grund av den behandling de genomgick för att stoppa cancerns framfart.

Vi blev bestörta när det i dagarna framkom att SKL, Sveriges Kommuner och Landstings inköpscentral, SKI, på uppdrag av Sveriges hälso- och sjukvårdsdirektörer, gått ut med ett utkast på upphandlingsunderlag för HPV-vaccin som premierar pris och inte skyddseffekt.

Det är stor skillnad mellan de tre olika vaccin mot HPV som finns tillgängliga i dag:

  • ”Vaccin 1” ger direkt skydd mot två HPV-typer (inget kondylomskydd)
  • ”Vaccin 2” ger direkt skydd mot fyra HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom)
  • ”Vaccin 3” ger direkt skydd mot nio HPV-typer (inklusive skydd mot kondylom)

I Europa har nio av de tio senaste upphandlingarna skett med en tydlig kravspecifikation som premierar skyddseffekt, det vill säga det bredaste skyddet tillgängligt för sina barn och de har då haft krav på direkt skydd mot sju cancerorsakande HPV-typer. Det vore sorgligt om Sverige väljer att inte följa denna utveckling.

Vad innebär det för Sverige att få det lägsta HPV-skyddet? Vi kommer återigen få kondylom, en könssjukdom som nästan har försvunnit bland unga kvinnor som vaccinerats mot HPV.

Kostnaden att behandla kondylom är cirka 100 miljoner kronor per år – den kommer vi att få tillbaka. Vi offrar också livet på några hundra personer på grund av att Sverige kanske endast erbjuder direkt skydd mot två HPV-typer och inte nio HPV-typer inom barnvaccinationsprogrammet.

Om vi sätter död och lidande åt sidan är kostnaden för vård av dessa personer några hundra miljoner om året.

Självklart kommer ett eventuellt beslut om lägsta skydd mot HPV att öka hälsoklyftorna i Sverige, de barn som har pålästa och bemedlade föräldrar kommer att få det bredaste skyddet mot HPV genom privat vaccination.

Vi ser att staten nu bidrar med över 100 miljoner årligen till Sveriges landsting och kommuner för HPV-skydd. För den summan skulle Sverige kunna vaccinera både flickor och pojkar med direkt skydd mot nio HPV-typer och ändå få pengar över.

Ett vaccin som ger lägsta skyddseffekt har självklart ett mycket lågt pris och eftersom detta vaccin (som inte längre finns i exempelvis USA och Australien) prisdumpats kommer det inte gå att konkurrera kring pris.

Som någon uttryckte det, att få det lägsta skyddet skulle vara som att köpa en elcykel när man egentligen behöver en pansarvagn.

Vår uppmaning till Sveriges Kommuner och Landstings inköpscentral, SKI, är att se över er utvärderingsmodell för anbudsområdet HPV-vaccin. Sätt er in i vad som står på spel, inom nuvarande upphandlingsmodell är resultatet av er prisupphandling alldeles för högt!

Värna våra unga – detta är inte plasthandskar eller pappershanddukar, detta handlar om möjlighet att rädda liv och minska svårt lidande och för tidig död.

Och det kommer att betyda mycket för vår folkhälsa framöver.


Christer Borgfeldt, docent, Lunds universitet samt överläkare kvinnokliniken SUS
Katarina Johansson, grundare Nätverket mot cancer


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.