Hat och hets är inte humor, Ebba Busch

Tro och solidaritet: KD-ledarens budskap visar hur normaliserad islamofobin har blivit i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-08-22

Det är tydligt att islamofobin i Sverige har normaliserats så till den grad att ledande politiker som Ebba Busch inte vill se gränsen mellan vad som är underhållning och vad som är hat. Det är en mycket oroväckande utveckling, skriver Sara Kukka-Salam och Jesper Eneroth.

DEBATT. Socialdemokrater för tro och solidaritet har länge varnat för de ringar på vattnet som skapas av att ignorera Paludans hatmanifestationer.

Muslimers utsatthet har förminskats genom att bli bemötta av ignorans och att behöva finna sig i att hatpropaganda fått tillåtelse att florera fritt i deras hemkvarter.

Nu förminskas Paludans agerande ytterligare genom att Ebba Busch drar en jämförelse mellan kritik mot hatmanifestationer och humorsketcher. Humor och hat är inte samma sak. Det är tydligt att islamofobin i Sverige har normaliserats så till den grad att ledande politiker inte vill se gränsen mellan vad som är underhållning och vad som är hat. Det är en mycket oroväckande utveckling.

 

Den här sommaren har diskussionen om brännandet av koranen varit i fokus – med all rätt.

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema och antimuslimska partiet Stram kurs, började redan förra året med att manifestera sin hatideologi mot muslimer genom att upprepade gånger bränna koranen och ropa rasistiska budskap till förbipasserande om att lämna Sverige.

Partiet Stram kurs står för att vilja skapa ett ”etniskt homogent Norden” – utan muslimer. Trots det tydliga hatbudskapet så har handlingen alltför ofta förminskats eller till och med försvarats med hänvisning till rätten att yttra sig fritt.

 

Äntligen, långt efter Paludans första koranbränning i Sverige, har ledande politiker börjat ifrågasätta rätten att hejdlöst få bränna koraner i Sverige.

Detta då koranbränningarna lett till ett ökat terrorhot mot Sverige.

En jätteallvarlig och beklagande utveckling. Allas vår säkerhet måste vara styrande politikers viktigaste prioritering. Men sanningen är att för många muslimer i Sverige började hotbilden redan vid första eldningen. Rädslan för att Paludans högerextrema idéer ska normaliseras, eller rentav bli verklighet, är en rädsla som många svenska muslimer lever med varje dag. 

Muslimers rädsla har under lång tid förminskats genom att de blir bemötta av ignorans och att de behöver finna sig i att hatpropaganda fått tillåtelse att florera fritt i deras hemkvarter.

 

Nu förminskas Paludans hatmanifestationer ytterligare genom att Ebba Busch drar en jämförelse mellan dem och humorsketcher. KD:s partiledare undrar var alla som värnar religionsfriheten var när det sändes en humorserie i SVT år 2007.

Ebba Busch liknelse visar på att hon inte förstår allvaret i Paludans budskap. Humor och hat är inte samma sak.

Man ska kunna skämta om religion, men att likställa humor med handlingar av högerextrema som manifesterar sitt hat med koranbränningar är något annat.

Det är tydligt att islamofobin i Sverige har normaliserats så till den grad att politiker inte vill se gränsen mellan vad som är underhållning och vad som är hatbrott. Det är en mycket oroväckande utveckling.

 

Socialdemokrater för tro och solidaritet har länge varnat för de ringar på vattnet som skapas av att ignorera Paludans hatmanifestationer.

Men det var först när koranbränningarna blev ett hot mot majoriteten av Sveriges befolkning som ledande politiker vaknade och valde att öppna ögonen för det hot som Paludan utgör för vårt demokratiska samhälle.

När han ”bara” var ett hot mot muslimer så fortsatte alla att säga ”ignorera honom”. Som om historien inte lärt oss att högerextremism inte går att tiga ihjäl. 

 

Det tyder på att debatten inte varit nyanserad tidigare och totalt saknat viktiga perspektiv om vem som bränner koranen och varför. Acceptansen mot islamofobi ökar i Sverige vilket är en väldigt farlig utveckling i ett demokratiskt samhälle. 

Muslimer förtjänar i allra högsta grad att skyddas från det hat vars målsättning är att muslimer inte borde finnas. Det ska inte behövas ett hot om terrorbrott för att vi ska ifrågasätta Paludans ageranden.

Den politiska ideologi han förespråkar är minst lika farlig för vår demokrati. Han är en öppen högerextrem etno-nationalist som förespråkar ett Norden utan det han kallar ”icke-västliga personer”, däribland muslimer. Historien har lärt oss hur farlig högerextremismen är. 

 

Ebba Busch, debatten handlar inte om att muslimer blir kränkta av att koranen bränns eller att man inte ska kunna skämta om religion, utan om att muslimers rätt att existera i Norden ifrågasätts. Det vi ser är en mycket allvarlig förskjutning i debatten som påverkar muslimers trygghet i det offentliga. 

Hur kan vi ha blivit så förblindade av yttrandefriheten att det inte längre sticker i ögonen när det handlar om hat mot medmänniskor.

Att hat likställs med humor, och att människor bara bryr sig när hotet är riktat mot en själv och inte när det riktas mot personen som står bredvid.


Sara Kukka-Salam, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet
Jesper Eneroth, vice ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.