SVT spär på fördomar om funktionshindrade

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-04-24 | Publicerad 2011-04-20

Debattören: Sveriges television måste stoppa inspelningen av ”Mot alla odds”

HAR VÄCKT DEBATT ”Beyond boundaries” har skapat kontrovers i Storbritannien – i höst sänds den svenska versionen på SVT.

Jag var så glad och stolt över ­Sveriges television när jag fick veta att ”Bolibompa” går i bräschen och ska anställa en programledare med funktionsnedsättning. Äntligen får vi funkisar vara med som vem som helst. Fast lyckan varade inte särskilt länge. För plötsligt kom press­meddelandet om SVT:s nya realityshow ”Mot alla odds”, som ska sändas i höst.

Ur pressmeddelandet:

”Tänk dig att du befinner dig mitt i Afrika, och att du sedan ska ta dig 150 mil genom djungel, öken och snårig savann med ­mängder av vilda djur. Tänk dig nu att du ­dessutom är funktionshindrad och helt beroende av övriga gruppen för att kunna ta dig till slutmålet. (...) Utmaningen för dem blir att testa sina egna begränsningar och att samtidigt samarbeta med övriga deltagare och deras olika funktionshinder. De får lära sig att utnyttja varandras styrkor och samtidigt bemästra svagheterna. Målet är att genom­föra expeditionen och bevisa att det är möjligt att övervinna sina egna hinder och begränsningar.”

Vad bra att man som funktionsnedsatt också får delta och synas i tv, är säkert mångas tanke när man ­läser det här. Men jag ber er att tänka steget längre. För på vilket sätt får vi egentligen ta plats? Som offret eller hjälten? Ja, i alla fall inte som vem som helst. Dessutom ­buntas man som funktionsnedsatt ihop till en för tittarna homogen grupp. Därutöver känns det som om man sätter likhetstecken ­mellan funktionsnedsättning och hinder och att det är något man bör ­övervinna.

För att få klarhet i mina funderingar ringer jag upp Christian ­Wikander, chef för drama och nöje på SVT.

– Det är människan bakom som är intressant och inte funktionsnedsättningen i sig, säger han. Alla ­människor har hinder och programmet handlar om att övervinna dem.

– Varför har man då enbart deltagare med funktionsnedsättning? undrar jag.

– Så är programformatet, förklarar han och hänvisar till den brittiska förlagan ”Beyond boundaries”.

Sveriges television har köpt in ett koncept och då uppenbarligen inte tänkt särskilt långt. Tydligt är också att man missat eller ignorerat debatten som förts mot programmet i Storbritannien. Många kategoriserar programmet som freakshow, där icke funktionsnedsatta tittare får förundras över vad ”krymplingarna” klarar av. För mig känns det solklart att man i det här fallet utnyttjar funktionsnedsättningen för att skapa tittarsiffror.

Många tycker att jag borde vänta med mina känsloyttringar tills programmet börjar sändas i höst. Att helt enkelt ge showen en chans. Men ­efter att ha tagit del av klipp från ”Beyond boundaries”, kan jag faktiskt inte vara­ tyst.

Jag undrar hur reaktionerna ­blivit om man gjort ett liknande ­program med enbart mörkhyade eller homosexuella?­ Varför är det jämt så att vi med funktionsnedsättning ska vara­ ­tysta och tacksamma för att vi också­ får vara med och utan att det spelar någon roll hur?

Vidare ställer jag mig kritisk till att inga personer med funktionsnedsättning jobbar på redaktionen för programmet. Följer SVT förlagan kommer inte heller expeditionsledaren att ha någon funktionsnedsättning. Återigen serveras bilden av hur den starke leder den svage.

För att visa mitt misstycke har jag startat facebooksidan Mot ”Mot ­alla odds” där jag uppmanar ­Sveriges ­television att stoppa inspelningen av programmet eller att ­göra om formatet. Jag vill inte att ­public service ska spä på fördomarna om personer med funktionsnedsättning. Plocka i stället in deltagare med funktionsnedsättning i övriga reality­shower och fortsätt på ”Bolibompas” mångfaldslinje.

Anna Bergholtz

Följ ämnen i artikeln