Dålig arbetsmiljö ska stå arbetsgivarna dyrt

Vänsterpartiet: Högerregeringen går åt motsatt håll – trots 65 döda på jobbet under 2023

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-17

Människor lägger ner blommor vid arbetsplatsen där fem personer dog i en hisslycka. Vänsterpartiet har fem förslag som är avgörande för att vända utvecklingen med dödsolyckorna på jobbet, skriver Nooshi Dadgostar och Ciczie Weidby.

DEBATT. 2023 blev ett mörkt år på svensk arbetsmarknad. Totalt dog 65 personer på jobbet. Det är det högsta antalet dödsolyckor på mer än tio år. Våra tankar går till de omkomna och deras familjer, vänner och arbetskamrater.

Men i stället för att öka säkerheten på våra arbetsplatser, går regeringen och SD åt rakt motsatt håll.

De vill försvåra för skyddsombud att kontrollera arbetsmiljön. De vill till varje pris ha kvar obegränsade entreprenörsled, som gör det nästan omöjligt att ha kontroll på vilka som arbetar och vem som har ansvar på till exempel ett bygge.

De ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att utföra fler inspektioner – utan att tillföra resurser så att myndigheten kan anställa fler inspektörer.

 

Vänsterpartiet ser mycket allvarligt på utvecklingen. Det kan aldrig accepteras att människor dör på jobbet. Varje dödsfall är en tragedi och ett misslyckande för arbetsgivaren och samhället.

Den negativa trenden måste brytas. Det är dags att gå från ord till handling.

 

I dag hålls en särskild debatt i riksdagen med anledning av det höga antalet dödsolyckor i arbetslivet. Debatten hålls på begäran av Vänsterpartiet.

Vi förväntar oss att övriga partier presenterar konkreta förslag på åtgärder och att regeringen genomför riktade åtgärder i närtid för att vända utvecklingen.

 

Orsakerna till de dödliga arbetsplatsolyckorna är flera. Arbetslivet präglas i dag av ett allt högre tempo där arbetstagarna pressas till det yttersta. Många har otrygga anställningar och vågar inte ifrågasätta säkerhetsbrister av rädsla för att förlora jobbet.

På många arbetsplatser, särskilt inom byggsektorn, finns en mängd underentreprenörer vilket påverkar möjligheten att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete – och utkräva ansvar om något händer. Utöver detta finns en utbredd arbetslivskriminalitet i många branscher där oseriösa arbetsgivare utnyttjar arbetstagare till låga löner och usla villkor – utan hänsyn till arbetstagarnas arbetsmiljö.

Därtill har det statliga arbetsmiljöarbetet under lång tid varit mycket eftersatt: resurserna till Arbetsmiljöverket har urholkats och Sverige når inte ILO:s rekommendation om 1 arbetsmiljöinspektör per 10 000 arbetstagare.

 

Vänsterpartiet vill lyfta fram fem förslag som vi menar är avgörande för att vända utvecklingen och motverka de dödliga arbetsplatsolyckorna:

1. Stärk skyddsombuden

Stärk de lokala skyddsombuden med mer utbildning och utökade befogenheter. Behåll kopplingen till facket. Ge de regionala skyddsombuden utökad tillträdesrätt.

 

2. Skärp arbetsgivarens arbetsmiljöansvar

Den arbetsgivare som har ansvar för en arbetsplats ska ha ansvar för alla arbetstagare som befinner sig på arbetsplatsen – oavsett arbetsgivare eller anställningsform.

 

3. Skapa ordning och reda på arbetsmarknaden

Inför krav på max två led av underentreprenörer vid offentlig upphandling. Utvidga entreprenörsansvaret i bygg- och anläggningsbranschen till fler branscher. Återinför den myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen för arbetskraftsinvandring. Arbetstillstånd ska endast ges till de branscher där det råder arbetskraftsbrist.

 

4. Stärk det statliga arbetsmiljöarbetet

Ge Arbetsmiljöverket mer resurser så att de kan ha fler inspektörer och göra fler inspektioner.

 

5. Skärp straffen för arbetsmiljöbrott som leder till döden

I dag är straffen för dessa arbetsmiljöbrott mycket låga. Dessutom tar utredningarna lång tid och få leder till fällande dom. Den preventiva effekten är i det närmaste obefintlig. Att schackra med arbetsmiljön ska kosta för arbetsgivaren – både i form av pengar och år i fängelse.

 

Om vi ska kunna vända utvecklingen och motverka de dödliga arbetsplatsolyckorna krävs åtgärder på flera olika områden parallellt – såväl förebyggande åtgärder som hårdare straff.

Nu är det upp till bevis för övriga riksdagspartier och högerregeringen. Det dags att gå från ord till handling. Sveriges arbetstagare förväntar sig förändring. De omkomnas anhöriga och vänner förväntar sig förändring.


Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet
Ciczie Weidby, arbetsmarknadspolitisk talesperson Vänsterpartiet

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln