Visa i handling att ni vill stoppa fusket

Svar till Gustaf Hoffstedt om arbetet mot matchfixning

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Björn Eriksson och Karl-Erik Nilsson: Dessvärre tycks inte flera av de Maltabaserade bolagen vara lika angelägna att bidra till att lägga dessa pussel för att kunna straffa de som har gjort fel.
Björn Eriksson och Karl-Erik Nilsson: Dessvärre tycks inte flera av de Maltabaserade bolagen vara lika angelägna att bidra till att lägga dessa pussel för att kunna straffa de som har gjort fel.

DEBATT

REPLIK. Vi välkomnar att Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare, Branschföreningen för onlinespel, visar att de Maltabaserade spelbolagen som vänder sig till svenska konsumenter vill hjälpa till att hindra matchfixning.

Rent spel är helt avgörande, både för idrotten och spelbranschen.

Det är bra att Hoffstedt lyfter fram åtgärder för att minska risken för matchfixing. Vi delar inte alla förslag, men utan diskussion och nya idéer riskerar vi att förlora mot kriminella som förstör för idrotten och spelbolagen.

Idrotten i allmänhet, och fotbollen i synnerhet, kan dock inte tolerera att de spelbolag som vill ha en licens på en framtida, omreglerad spelmarknad erbjuder spel på vare sig lägre serienivåer, ungdomsmatcher eller udda matchhändelser, som inkast, hörnor och gula kort.

Det är också avgörande att bolagen som Hoffstedt representerar visar i handling att de vill hjälpa idrotten att utreda misstänkt matchfixning. Brotten är svåra att utreda och information från spelbolagen är en viktig pusselbit.

Dessvärre tycks inte flera av de Maltabaserade bolagen vara lika angelägna att bidra till att lägga dessa pussel för att kunna straffa de som har gjort fel.

När Svenska Fotbollförbundet har frågat efter information under säsongen har man hänvisat till bolagets kundtjänst och återkopplat först efter en alldeles för lång tid. I dessa utredningar kan tidsfaktorn vara avgörande för framgång.

Så, Gustaf Hoffstedt, första steget måste vara att spelbolagen du representerar anger en kontakt som kan hjälpa idrotten genom att analysera spelbolagets omfattande kunskap om spelmönster på individnivå kring enskilda matcher som vi utreder.


Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet
Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE