Minimilöner är inte en del av sociala pelaren

Slutreplik från S om lagstadgade minimilöner i EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-18

Ursula von der Leyen har hittills gett oklara besked om minimilön ska bli lag eller ej. Så i stället för att träta, låt oss på bred front tillsammans agera så att ett kommande initiativ kring minimilöner från EU-kommissionen inte på något sätt äventyrar den svenska modellen. Slutreplik från S i EU.

SLUTREPLIK. Den svenska modellen har under många år tjänat Sverige väl och den vill vi tillsammans med arbetsgivare, arbetstagare och fackliga organisationer fortsätta att värna.

Det gläder oss att vi delar detta synsätt med svenska partier också på högerkanten. Men hur ser det ut på EU-nivå?

Moderaterna och Kristdemokraterna hänvisar återkommande till ett dokument som enligt dem innebär att de har lyckats få sin partigrupp EPP att gå emot ett förslag om lagstiftning om minimilöner. Problemet är att andra ledamöter i deras partigrupp i EU-parlamentet inte verkar tillmäta detta något värde alls.

Om de menar allvar med att deras partigrupp är emot förslaget kan vi kanske förvänta oss ett besked från deras gruppledare Manfred Weber eller gruppledare i arbetsmarknadsutskottet, Denis Radtke? Där man tydligt visar korten och deklarerar att man kommer rösta emot ett direktiv. Det skulle vara välkommet och ge effekt.

Låt oss också en gång för alla slå fast att debatten om minimilöner är något som har diskuterats i årtionden på europeisk nivå och inte är en konsekvens av det sociala toppmötet i Göteborg.

Den sociala pelaren innehåller 20 grundläggande principer om människors livs- och arbetsvillkor och undertecknades av EU:s samtliga medlemsstater. Alla regeringar i EU, från vänster till höger, står bakom.

Att förslaget om minimilöner har fått ett växande stöd i Europa beror på att ojämlikheten tillåtits öka under lång tid och att reglerna på EU:s inre marknad ibland underminerat existerande modeller för att garantera justa villkor på arbetsmarknaden. Många ser minimilöner som lösningen på detta, problemet är att det är precis tvärtom.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har hittills gett oklara besked huruvida minimilön ska bli lag eller ej. Så i stället för att träta, låt oss på bred front tillsammans agera så att ett kommande initiativ kring minimilöner från EU-kommissionen inte på något sätt äventyrar den svenska modellen.

Just nu är det viktigare än någonsin att prata om och skydda våra kollektivavtal på svensk arbetsmarknad. Det gynnar alla och är något våra väljare förväntar sig.


Heléne Fritzon, delegationsledare, Socialdemokraterna i EU-parlamentet
Åsa Westlund, ordförande EU-nämnden, Socialdemokraterna i riksdagen
Johan Danielsson, EU-parlamentariker, Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.