För många tjejer ser ”Mean girls” med en klump i magen

Eva Glückman, Tjejzonen: Lavinartad ökning – sju av tio mår psykiskt dåligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-01-19

Har du tänkt se ”Mean girls”-filmen i helgen? Tänk på vad du publicerar för citat och memes i sociala medier. Ta samtalet vid frukostbordet. Och passa på att se dig omkring i biosalongen, sju av tio tjejer i Sverige mår dåligt, skriver Eva Glückman.

DEBATT. Har du planerat att gå och se den nya ”Mean girls”-filmen i helgen? Då kan du räkna med att det i varje biosalong sitter flickor och tjejer med en klump i magen.

Som kanske skrattar med, trots att det inte känns riktigt bra. Som kanske väntar med att gråta tills de kommer hem. För varje tjej som känner så, kan du tyvärr vara säker på att det finns ytterligare tjejer som inte är på plats i biosalongen.

Det är viktigt att komma ihåg att bakom allt det filmiska, är det trots allt unga tjejers utsatthet som görs parodi på i filmer som ”Mean girls”. I Tjejzonens stödchattar beskriver tjejer i åldrarna 10–25 år en vardag som kantas av mobbing, sociala hierarkier, kroppshets, ätstörningar, diskriminering och övergrepp.

 

I år är det tjugo år sedan originalfilmen släpptes. Under samma period har den psykiska ohälsan ökat lavinartat i gruppen unga tjejer.

År 2004 uppgav hälften av tjejerna i åldrarna 16–29 år psykiska besvär som ångest och oro i den nationella folkhälsoenkäten. En redan hög siffra, som år 2022 har ökat till hela 72 procent. Över sju av tio tjejer.

Motsvarande siffra bland killar i samma åldersgrupp uppgår i 31 procent och har i princip legat still på samma nivå sedan 2004.

 

Hur kan vi ha misslyckats så enormt med att förhindra detta? Hur gör vi för att vända utvecklingen? Vad är det egentligen som orsakat den här förödande utvecklingen hos unga tjejer?

Komplexa frågor med många bidragande faktorer. Men en sak är säker, och det är att unga tjejer behöver stöd. Något vi på Tjejzonen jobbar för att kunna ge dem, både på kort och lång sikt.

 

Det är viktigt att vi inte låter populärkulturella skildringar av mobbing, ätstörningar och psykisk ohälsa tippa över i okritiska glorifieringar, som normaliserar och befäster. Som kanske gör att de som redan mår dåligt kanske mår ännu sämre. Vi måste anstränga oss för att vara en motvikt.
Så, har du tänkt gå och se ”Mean girls”-filmen i helgen? Tänk på vad du publicerar för citat och memes i sociala medier. Ta samtalet vid frukostbordet. Och passa på att se dig omkring i biosalongen.

Sju av tio tjejer.


Eva Glückman, generalsekreterare Tjejzonen

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln