Våra svenska medier diskriminerar unga

19 unga journalister: När vi får höras är det antingen som brottsoffer eller förövare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-12-13

Vår rapport visar att bara fyra procent av de som uttalar sig i svenska medier utgörs av unga personer. Och när vi unga väl omnämns så handlar varannan nyhet om att vi antingen är brottsoffer eller förövare, skriver debattörerna.

DEBATT. Är du ung och tycker att ungas perspektiv och åsikter är viktiga? Synd för dig. Personer under 25 får sällan utrymme i etablerade nyhetskanaler – om det inte handlar om brott och kriminalitet vill säga. 

Det här behöver förändras, skriver vi, 19 unga journalister, som inför valåret ställer mediebranschen till svars.

Svenska medier speglar inte hela Sverige. 

Personer under 25 år är i princip uteslutna från det offentliga samtalet och nyhetsmedia visar en ny rapport från mediehuset Fanzingo. 

I rapporten har nyhetsinslag från 2019 och framåt analyserats, och resultatet är slående.

Unga personer utgör bara fyra procent av de som uttalar sig, och när vi unga väl omnämns så handlar varannan nyhet om att vi antingen är brottsoffer eller förövare.

Det är snart val, och vi är 430 000 personer som ska rösta för första gången. Därför är det extra viktigt att det skapas nyheter både av och för unga människor.

Att kunna känna igen sig själv och inkluderas i det offentliga samtalet är nödvändigt för alla, inte minst ur ett demokratiskt perspektiv. 

Just nu framställer media i stället en bild av att unga personer antingen är kriminella eller utsätts för brott. Det är inte bara felaktigt och vilseledande, det är också oansvarigt.

Media har ett ansvar att beskriva händelser och spegla det samhälle som vi alla verkar i. Att konsekvent utesluta nästan 30 procent av Sveriges medborgare, anser vi är diskriminering.

Måste det verkligen vara såhär? 

Vi är rekryterade från hela Sverige och vill bredda bilden av vilka som får ta plats i offentligheten och för att erbjuda medierna ett ungt perspektiv.

Till alla redaktioner vill vi, speciellt inför valåret, berätta att vi finns här för att hjälpa er med att lyckas med er nödvändiga förändring. 

Här är våra tre uppmaningar till nyhetsredaktioner i Sverige, i syfte att ge oss unga vår välförtjänta plats:

  1. Anställ unga journalister! Låt oss unga personer få intervjua politiker, vara politiska kommentatorer, skriva krönikor och sätta agendan kring vilka frågor som ställs i nyhetsrapportering och framför allt valbevakningen.
  2. Ha inte politiska samtal utan unga. 430 000 personer kommer nästa år rösta för första gången. Se till att politiska artiklar, program och förslag också presenteras så att vi unga förstår vad det innebär för oss. Och se till att unga personer får synlighet i annat än brottsnyheter! (Skärpning!)
  3. Starta ett mentorsprogram för unga. Ge plats på din redaktion för att få in och lära upp nya unga medarbetare. Och vet ni, vi tror att detta också blir kompetenshöjande för er redaktion.


Montadar Saleh, 21 år, Fittja
Sarah Sediqi, 22 år, Kramfors
Bismillah Zahedi, 24 år, Östersund
Jenny Grahn, 17 år, Dorotea
Julia Ammouri, 19 år, Bredäng
Clara Wallman, 19 år, Norrköping
Alva Davidsson, 21 år, Umeå
Elsa Wikström, 16 år, Brutorp
Emanuel Silva, 22 år, Jönköping
Helen Ablatova, 25 år, Tumba
Mina Asp Romefors, 20 år, Stockholm
Emmy Mörk Lundberg, 18 år, Luleå 
Joella Kalala, 21 år, Nässjö
Serena Oladokun, 17 år, Höör
Nicole Blomgren, 24 år, Enköping
Lorena Barrenechea, 26 år, Malmö
Anna Olsson, 22 år, Jönköping
Wilmer Martinez, 20 år, Skellefteå
Hanna Lindqvist, 18 år, Ängelholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.