Sverige bör agera mot spanskt abortförslag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-06-11

Muf: Vi behöver nolltolerans mot abortrestriktivitet i EU

Abortmotståndare i demonstration i Madrid, i september förra året.

Det är med stor oro vi följer den spanska regeringens politik mot kvinnors rätt till fri abort. Strax före jul 2013 lade den spanska regeringen, ledd av högerpartiet Partido Popular, fram ett lagförslag som i det närmaste skulle ha inneburit ett totalförbud av aborter. Efter omfattande demonstrationer och påtryckningar, från bland annat Sverige, drog de i höstas tillbaka förslaget.

Nu ligger återigen ett abortrestriktivt förslag på bordet, efter påtryckningar från katolska kyrkan. Den spanska regeringen vill nu villkora unga kvinnors aborter mot föräldrarnas tillåtelse. Det är ett mörkt förslag.

Rätten till abort är en mänsklig rättighet. Kvinnors rätt till sin egen kropp är absolut och icke förhandlingsbar. Rätten till abort medför också att kvinnor får möjlighet till säkra aborter, som räddar liv. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att över 20 miljoner osäkra aborter genomförs varje år, många gånger får kvinnorna betala med sina liv.

Allt för ofta används religion, tradition och kultur som täckmantel i syfte att begränsa kvinnors grundläggande rättigheter. Det ser vi nu också i Spanien. Katolska kyrkan talar om rätten till liv men förbiser att rätten till säkra aborter, som kan rädda liv, och att ett förbud av aborter skulle leda till otrygghet och direkt fara för kvinnors liv och hälsa.

I ett större perspektiv har Europa i allt väsentligt rört sig framåt när det gäller kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rätten till sin egen kropp. Men  motståndet finns kvar. I stället för att kräva totalförbud för aborter eller vifta med plakat på ofödda foster, som var vanligt för bara ett par år sedan, har debatten kretsar debatten nu kring att med lagar och regleringar göra aborter så krångliga, tabubelagda och komplicerade att kvinnor avskräcks unga från att göra abort.

En sådan utveckling skulle öppna vägar mot mer osäkra aborter, utförda av outbildad personal eller utan möjlighet till de läkemedel som är nödvändiga. Det spanska lagförslaget är ett tecken på detta. Spanien skruvar i kanten för att begränsa rätt till fri abort.

Därför hoppas vi att regeringens tal om feministisk utrikespolitik nu går från ord till handling. Europatanken om fred, frihet och mänskliga rättigheter ska gälla alla. Vi behöver en nolltolerans mot abortrestriktivitet i EU och förstärkta insatser för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa i Europa och i vårt närområde.

Vi förväntar oss att den svenska regeringen med kraft motverkar detta förslag i EU. Det är bråttom. Det är inte längre möjligt för utrikesminister Margot Wallström att gömma sig bakom fina tal – nu måste handling ske. Nu har Wallström en chans att göra skillnad.

Regeringspartiet Partido Popular i Spanien är också medlem i samma europeiska parti som Moderaterna, EPP. Med sådana vänner behöver man inga ovänner.

Vi vill att Moderaterna höjer rösten för kvinnors rättigheter i EPP och står upp för att våra svenska värden om öppenhet, jämställdhet och frihet också inkluderar de kvinnor i Spanien som kanske mest av alla behöver det. 

Gustaf Göthberg,

internationell sekreterare Moderata Ungdomsförbundet

Bodil Sidén,

andra vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet