Vi hinner inte äta eller gå på toa – gör något!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-06-29 | Publicerad 2016-06-28

Undersköterska: Det här måste ni rätta till för att hemtjänsten ska fungera för oss – och de äldre

Känns det som orimliga förändringar? Verkligen inte! Märkligt då att inget görs, skriver debattören. Personerna på stora bilden har inte med texten att göra.

DEBATT. Med mina åtta år inom äldrevården har jag samlat på mig en hel del erfarenhet. Det här är mina tankar kring hemtjänsten som arbetsplats och hur den kan göras bättre. För den måste göras bättre!

Anställ endast utbildad personal

Redan där har vi vunnit mycket. Hemtjänsten får personal som valt att utbilda sig och därmed valt att arbeta inom området. Visst, outbildade Pelle kanske är jättetrevlig och bra på att bära hem kassar från Ica, men förstår Pelle konsekvenserna av att inte få sina tänder borstade? Vet han hur man bemöter någon som förlorat sin mamma eller pappa? Förstår han varför dementa Lisa blir aggressiv? Behovet av sällskap vid måltid? Kost utifrån sjukdom? Multiresistenta bakterier? Ja ni hajar, listan kan göras lång!

Förse oss med arbetskläder

Ingen vill torka någon annans bajs eller spyor, rengöra toaletter eller sängkläder iförd sina egna kläder som man sedan ska gå till dagis i och hämta sina barn som slänger sig runt halsen på en. Vem fan vill ha bajs på sina kläder eller skor som sedan ska vara i ens hem, bland resten av familjens kläder i tvättmaskinen?  

Nej precis, det är inte okej!

Se till att din personal kan prata svenska

Kommunikationsmissarna mellan Agda som hör dåligt, talar långsamt och sluddrigt och Aishas bristfälliga svenska kan få förödande konsekvenser.

Givetvis ska Aisha också få jobba, men minsta kravet är väl ändå att hon ska kunna göra sig förstådd även bland äldre med funktionsnedsättningar. Det här är ett vanligt dilemma inom äldrevården både på boenden och i hemtjänsten.

Det självklara – ge dina anställda en värdig lön

Ob-tillägget för att jobba helg och annan obekväm arbetstid är ett skämt! Det är pinsamt.

På en helg är ob-tillägget 50 kr/tim – före skatt. På julafton, midsommar och påsk har du 99 kr/tim. Åter igen, före skatt.

Folk kan dö om du inte är på jobbet: "Varsågod, här får du 50 kronor extra för att du inte låter min mamma dö på lördag". Pinsamt är ordet.

Anställ din personal med omsorg

Anställ dem som vill jobba med skruttisarna (gamlingarna), inte de som vill för "det är ett jobb". Lär dig som arbetsgivare att se skillnaden på dessa människor, för som anställd ser man skillnaden direkt! Lyssna på dina anställda och backa upp dem när problem kommer. Få personalen att känna förtroende och trygghet i sin arbetsgivare. Se inte bara pengarna!

Slopa mobi-pen

Mobi-pen är en penna som registrerar alla besök och insatser vilket är jättebra. Mindre bra är att de gamla inte kan ha en varierad dagsform för det finns inte utrymme för minsta lilla extra tid eller syssla. När man jobbar med människor kan vad som helst hända! En dusch hos någon kan ta 20 min ena dagen för att sedan ta över en timme den andra. Kontentan är att personalens egna upplägg av en arbetsdag helt nonchaleras. Det går inte att pussla om arbetsdagen utifrån gamlingarnas bästa!

Låt det ta tid

Vi är inte robotar, varken personalen eller de gamla. En del äldre har ingen annan än just hemtjänsten som social samvaro i livet. Och vi som jobbar får ont i magen av stress om lilla Astrid säger "jo jag skulle vilja ha hjälp med det här också…"

Det finns inte utrymme! Blir du sen hos en person är du sen hela dagen och resultatet blir ingen lunch. Det är standard.

Det finns inte tid att gå på toaletten heller. Mellan 8 och 12 (om du får lunch den dagen) kan du inte gå på toaletten – om du inte väljer att slå ner din stjärt hos ESBL-smittade Lars för att få tömma blåsan i ren panik. Kontentan för min del blev att jag struntade helt i att dricka när jag jobbade för att inte råka bli kissnödig. Är det inte märkligt att din arbetsdag är så minutiöst "planerad" att du inte ens har tid att gå på toaletten?

Känns det som orimliga förändringar? Verkligen inte!

Känns det som något en majoritet inom äldrevården önskar?

Jepp!

Märkligt då att inget görs.

Fredrika Hakorinne

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.