Vi undviker swexit om EU lyssnar på folkviljan

Replik från Linus Nilsson om SD:s nya Europastrategi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-03-18

Vill man lära av brexit för att undvika swexit måste Sverige förhindra att EU fattar fler beslut som går stick i stäv mot folkviljan. Om EU går vidare med sina ambitioner riskerar vi att bara bli en skatteprovins i norr, något som knappast är önskvärt i vad som ska vara ett samarbete. Replik från Linus Nilsson, SD.

REPLIK. Svensk-brittiska Elsie Gisslegård, anti-brexit aktivist och Centerpartikandidat till Europaparlamentet, har tyvärr missförstått vår position.

Hennes konspirationsteori är att vi i hemlighet är emot alla delar av EU-samarbetet, vilket inte stämmer. Vår inställning är inte att motverka bra samarbete inom unionen, utan snarare att vi strävar efter att förbättra och anpassa Sveriges roll inom EU på ett sätt som gagnar alla parter.

 

Sverigedemokraternas förslag om ny svensk EU-strategi bygger på:

  1. Att avlägsna skrivningarna om EU-medlemskap ur grundlagen. De flesta andra länder har inte motsvarande begränsning och ett borttagande skulle signalera att Sverige som yttersta åtgärd faktiskt är beredda att lämna vilket skulle stärka våra förhandlare.
  2. Att riksdagen bör införa ett folkomröstningslås. Nya maktöverföringar, dramatiskt höjda avgifter och EU-skatter ska underställas svenska folkets prövning. Detta kommer ha en återhållande effekt på Bryssel. att regeringen tar fler beslut till EU-domstolen för avgöranden.
  3. Att regeringen bör låta utreda vilka EU-lagar som har överimplementerats och sedan avskaffa dessa.

 

Brexit var inte resultatet av någon hemlig konspiration. Orsaken till att Storbritannien lämnade var att EU under decennier drivit igenom förslag som en majoritet av landets medborgare ogillade och som de inte kunde ändra.

Om britterna skulle ha haft ett folkomröstningslås tidigare hade många ogillade förslag stoppats.

 

Vill man lära av brexit för att undvika swexit måste Sverige förhindra att EU fattar fler beslut som går stick i stäv mot folkviljan.

Om EU går vidare med sina ambitioner riskerar vi att bara bli en skatteprovins i norr, något som knappast är önskvärt i vad som ska vara ett samarbete.

Fördelarna med vår strategi är att den kan genomföras av riksdagen och dramatiskt skulle förbättra vår förhandlingsposition. Centerpartiets förslag, att Sverige ska lägga sig platt i förhandlingar, har prövats och misslyckas.


Linus Nilsson, plats nio på Sverigedemokraternas lista till Europaparlamentet samt förbundssekreterare för Ungsvenskarna

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln