Ni spelar rysk roulett med Sveriges säkerhet

Elektrikerna: Att låta utländsk arbetskraft sköta utbyggnaden av elnätet är en säkerhetsrisk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-06

Det finns cirka 50 personer i Sverige som har kompetens för nybyggnation av vårt stamnät. Därför är nästan alla entreprenörer i dag utländska. Det är en säkerhetsrisk som regeringen måste se över, skriver Elektrikerförbundet.

DEBATT. Vi möts nu varje dag av larmrapporter om hur illa ställt det är med Sveriges energiförsörjning. Det är extrema elpriser, överföringsproblem, problem med produktion, ja listan kan göras lång.

Medlemmarna i Elektrikerna har och kommer ha en avgörande roll för att vi ska klara av kommande utmaningar. Förbundet har därför tagit fram ett energipolitiskt program ”Elektrifiera Sverige – Mot 2045” som belyser de utmaningar som vi står inför, men som även presenterar en rad möjliga lösningar som vi tror behövs.

En sak är säker, dessa frågor har inga enkla lösningar utan det kommer krävas ett stort antal åtgärder. Dessutom behöver Sverige en bred långsiktig politisk överenskommelse för energifrågorna.

Läget har nu dramatiskt förvärrats av Rysslands brutala invasion av Ukraina. Detta har medfört både kraftigt ökade priser och en försämring av säkerhetsläget. Risken för väpnat angrepp och andra former av fientliga handlingar av främmande makt har ökat påtagligt.

Nyligen varnade Säkerhetspolisen om riskerna för energisektorn. Dessa faktorer vet många om i dagsläget. Vad färre vet är att det finns omständigheter som gör att riskerna för energisektorn är väldigt mycket större än vad de behöver vara.

I dag råder det en extrem kompetensbrist inom energibranschen, så stor brist att det enligt oss utgör ett stort säkerhetsproblem.

Vi har uppskattningsvis cirka 50 personer i Sverige som har kompetens för nybyggnation av vårt stamnät, detta i ett läge då vi står inför ett kraftigt behov av utbyggnad.

Vi har länge påtalat detta problem och den förra regeringen vidtog ett antal åtgärder som långsiktigt är både bra och kommer vara viktiga.

Nu har dock läget förändrats på ett sätt som ingen kunnat förutse, nästan uteslutande alla entreprenörer på Svenska kraftnäts jobb är i dag utländsk arbetskraft.

Det finns flera problem med det. För det första tycker vi att det är slöseri med nationella resurser att vi inte utbildar svensk arbetskraft inom detta område som har ett skriande behov av personal.

För det andra har vi även sett problem med osund konkurrens och dåliga arbetsrättsliga villkor.

För det tredje bedömer vi att detta är en risk för Sveriges säkerhet, risken för kartläggning, intrång eller attacker ökar påtagligt.

För det fjärde kommer kompetensbristen dessutom kraftigt försämra möjligheterna att klara klimatomställningen.

Slutligen, den utländska arbetskraft om jobbar i Sverige i dag kommer troligen inte göra det i framtiden då den arbetskraften kommer behövas för att bygga upp Ukraina när detta avskyvärda krig är över.

Till detta ska det adderas att vi har en affärsmodell inom energibranschen som enbart bygger på underentreprenörer.

Ingen av de tre största nätägarna i Sverige eller Svenska kraftnät har en enda egen anställd för drift, underhåll, felavhjälpning eller nybyggnation. Det är inte ovanligt att bolagen de anlitar för att utföra dessa uppdrag har 100-tals underentreprenörer.

Även detta innebär enlig oss en stor och uppenbar säkerhetsrisk i nuvarande läge – både för de som utför jobbet och för Sverige.

Dessa problem i energibranschen är något vi saknar i den aktuella debatten. Det är akuta problem som kommer kräva en lång rad med åtgärder.

Vi på Elektrikerförbundet jobbar stenhårt med dessa frågor. Vi träffar politiker, branschorganisationer, deltar i utredningar, tar fram egna rapporter och skriver avtal som både gynnar våra medlemmar och branschen. Vi söker samarbete med arbetsgivarna och för en löpande dialog med en mängd aktörer.

Vi blir därför både förvånade och upprörda när vi mottog beskedet att regeringen drar ner på de viktiga branschskolorna. Detta sänder totalt fel signal i detta utsatta läge.

Vi uppmanar därför regeringen att omedelbar vita åtgärder för att kunna garantera säkerheten kring Sveriges energiförsörjning.

En högre säkerhetsklassning av olika delar av vårt elnät behöver införas. Kompetensbristen måste lösas och Sverige behöver utbilda fler distributionselektriker. En säker och trygg materialförsörjning måste garanteras. Även en utredning om säkrare affärsmodeller bör omedelbart tillsättas.

Vi på Elektrikerförbundet kommer ta ansvar och finnas till hands för att bidra med vår kompetens i dessa avgörande frågor. Vi förväntar nu oss att regeringen skyndsamt agerar.


Louise Olsson, Elektrikerförbundets förste vice ordförande
Petter Johansson, energipolitiskt ansvarig på Elektrikerförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln