Även invandrare kan vara arbetarklass, S

Debattören: Vårt parti måste göra ett rejält omtag i integrationspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-04-01

Prio ett i S nya samhällsanalys måste vara ett rejält omtag i integrationspolitiken. Invandrare är inte arbetarklassens fiender. De är en del av arbetarklassen, skriver socialdemokraten Gustav Björklund Larsen.

DEBATT. I dagarna presenterade Magdalena Andersson att Socialdemokraterna ska göra en ny samhällsanalys. Det är riktigt bra.

Åren med regeringsmakten har präglats av ständig krishantering – decemberkrisen 2014, flyktingkrisen 2015, coronapandemin och Ukrainakriget. Parallellt med krishantering har S främsta sysselsättning varit att täppa till förlusten av väljare till Sverigedemokraterna.

Ledande socialdemokrater har sprungit på korta bollar snarare än att reflektera över långsiktiga reformer. Det har gjort att politiken inte har utvecklats.

Prio ett i den nya samhällsanalysen måste vara ett rejält omtag i integrationspolitiken.

För det första: Invandrare är inte arbetarklassens fiender. De är en del av arbetarklassen.

För att vinna tillbaka SD-väljare har S dels valt en stramare migrationspolitik. Samtidigt har vi hört S-ministrar återkommande misstänkliggöra den utlandsfödda arbetarklassen i förorterna.

Uttalanden såsom att invandring och brottslighet hänger ihop, att vi inte ska ha Somalitowns och att invandrarkvinnor inte ska skaffa fler barn än de kan försörja.

Visst ska vi sätta ord på problemen med segregationen. Men när det inte förenas med konkret politik för att åtgärda problemen blir det bara ett skuldbeläggande.

Faktum är att en stor del av arbetarklassen idag har invandrarbakgrund, låga inkomster och allt för dåliga levnadsvillkor.

Dels är det flyktingar som inte kommit in på arbetsmarknaden, dels är det arbetskraftsinvandrare som stannat kvar i Sverige. De utnyttjas på arbetsmarknaden av oseriösa företagare. De trygghetssystem som S byggt upp skyddar dem inte.

De är en del av arbetarklassen. Socialdemokraterna ska företräda dem. Det finns ingen motsättning mellan arbetare med svensk och utländsk bakgrund.

Ändå har S inte löst problemen, utan snarare misstänkliggjort invandrargrupper – något som bidrog till ett sjunkande stöd för S i partiets starkaste fästen 2022, till förmån för Partiet Nyans och Vänsterpartiet.

För det andra: Att bryta segregationen handlar om mer än att bekämpa kriminalitet.

S paroll i valrörelsen var att bryta segregationen och knäcka kriminaliteten. Konkret kokade det ner i en mängd förslag riktade mot unga i utsatta områden.

Antingen handlade det om förebyggande åtgärder mot kriminalitet, exempelvis satsningar på skola och socialtjänst, eller att stärka rättsväsendet för att ta fast fler kriminella. Dessa blandades med hårdare krav på nyanlända invandrare.

Mycket av det kan vara bra, men i det löser inte de grundläggande orsakerna till segregationen. Dessutom leder ansatsen – att bryta segregationen för att knäcka kriminaliteten – till fel slutsatser.

Grunden till segregationen är ekonomisk ojämlikhet. Segregationen cementerar klassklyftor, genom att klassklyftorna får en etnisk dimension. Barn i invandrartäta områden växer upp med sämre livsmöjligheter och vuxna kommer inte in på arbetsmarknaden, för att de inte får kontakter med arbetsgivare, pratar för dålig svenska eller diskrimineras.

Socialdemokraterna ska bekämpa orättvisor och bygga ett jämlikt samhälle.

Socialdemokraterna ska bekämpa segregationen för att den leder till klassklyftor och sämre livsvillkor för arbetarklassen. Inte bara för att det leder till kriminalitet som potentiellt kan hota medelklassen.

I den nya samhällsanalysen bör S titta på grunderna för segregationen och ojämlikheten.

Vilka är de utmaningar som dagens arbetarklass med utländsk bakgrund möter? Hur kan arbetarklassens livsvillkor förbättras? Och hur kan politiken bidra till att bekämpa ojämlikheten och därigenom bryta segregationen?


Gustav Björklund Larsen, socialdemokrat och tidigare politisk sakkunnig vid kulturdepartementet 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.