Dom dumpar löner – och du får betala

Debattörerna: I dag röstar SD och borgarna för fortsatt förnedrande arbetsvillkor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-11-30

Byggjobbare som sliter för 25 kronor i timmen, städare som måste ha tre jobb för att klara försörjningen och taxiförare som knappt hinner sova. Så ser verkligheten ut för många – och så lär den fortsätta vara om SD och borgarna fäller förslaget om offentlig upphandling, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati (V).

DEBATT. Såg du hur taxichauffören gnuggade sig i ögonen av trötthet när han lämnade av din mormor med sin rullstol i porten?

Det är kanske för att ersättningen för färdtjänst nu är så låg att han kört i stort sett dygnet runt de senaste veckorna för att få ihop till en dräglig månadslön.

Och på kontoret har lokalvårdarna i städfirman inte bara det jobbet, utan tre andra jobb. Häromdagen berättade en av dem att hon aldrig hinner hem i tid på kvällarna för att natta sina barn.

Och visst är det bra att kommunen äntligen bygger en ny skola i kvarteret, men där arbetar utländska gästarbetare på byggbolag som har löner så låga som 25 kronor, där rast- och boendeförhållanden är bedrövliga.

Och vet du vad – du är med och bidrar till de här ovärdiga förhållandena med den skatt du betalar. Känns det ok? Antagligen inte.

Men borgarna och SD vill att det ska kunna fortsätta precis såhär. De tänker nämligen fälla det förslag till lagändring som Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om, ett lagförslag som skulle kräva av kommuner och landsting att de inte lägger ut uppdrag på andra än företag som sköter sig och som ger alla anställda rimliga villkor och löner enligt kollektivavtal.

Det är mycket pengar på spel; kommuner och landsting handlar varor och tjänster för cirka 600 miljarder kronor per år, betalda med våra gemensamma skattepengar. Vilka krav som då ställs på löner och arbetsvillkor har stor påverkan. Det handlar också om schyssta företag som i dag konkurreras ut eftersom de inte vill dumpa löner för sina anställda.

De borgerliga partierna och SD är till och med så angelägna om att hålla människor kvar i förnedrande villkor att de är beredda att betala 10-tals miljoner i böter till EU för att kunna ha kvar möjligheterna att dumpa löner och arbetsvillkor genom upphandling.

EU ställer numer krav på länderna att ställa krav på schyssta villkor. Det har alltså gått så långt att EU nu är mer för att skydda anställdas rättigheter och villkor än vad borgarna och SD är.

För Vänsterpartiet är det självklart att Sverige ska vara ett land där alla som jobbar har schyssta villkor och löner och där man inte ger förtur på uppdrag åt de oseriösa bolagen som pressar villkoren för de anställda i botten för att kunna göra mesta möjliga vinst.

Sverige ska vara ett land där skattemedel inte används för att skapa otrygga villkor, utan istället säkrar värdiga villkor och löner för alla som arbetar och ser till att det blir schysst konkurrens mellan företag. Vi ska också vara ett land där samma villkor gäller på arbetsmarknaden oavsett om det gäller dem som kommer hit från andra länder eller oss som bor här.

Offentlig upphandling med våra skattepengar handlar om stora och nödvändiga inköp för oss alla. Det är viktigt att det görs rätt. Det är orimligt att Sverige, som idag, ska vara ett land som använder skattepengar till lönedumpning så att taxichaufförer, lokalvårdare och byggnadsarbetare utnyttjas med usla villkor.

Den 30 november röstar riksdagen om förslaget att vi istället ska få en lagstiftning med krav på kollektivavtalsenliga villkor. För oss i Vänsterpartiet är det en viktig omröstning.

Det handlar om vilket samhälle vi vill att Sverige ska vara.


Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)
Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.