Regnbågsföräldrar kan förlora sina egna barn

RFSL: Regeringen måste ändra den nya lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-03

En ny lag innebär att barn som blivit till med donerade spermier kan bli av med en av sina föräldrar vid en separation eller vårdnadstvist. RFSL kräver att regeringen agerar omedelbart, skriver Peter Sidlund Ponkala.

DEBATT. I Sverige kan barn som blivit till med donerade spermier bli av med en av sina föräldrar vid en separation eller vårdnadstvist, på grund av hur svensk lag ser ut.

Regnbågsfamiljer riskerar att råka illa ut. RFSL kräver att regeringen agerar omedelbart.

 

RFSL har länge arbetat för tryggare uppväxtvillkor för barn i regnbågsfamiljer i Sverige. Det handlar om något ytterst grundläggande: barn ska ha rätt till sina föräldrar. Trots att lagstiftningen ändrats steg för steg lever många regnbågsfamiljer i en juridiskt osäker situation. 

Aftonbladet uppmärksammade den 24 september Anna, som efter separationen från sin fru inte längre ansågs vara förälder till deras barn Oliver. Ingen vårdnad, inget umgänge.

En fruktansvärd historia om ett barn som efter beslut i en svensk domstol plötsligt inte har rätt till en av sina föräldrar, en förälder som har sett barnet ta sina första steg, läst sagor för barnet om kvällarna, alltid funnits där med en tröstande famn, ja gjort precis allt det man gör som förälder.

 

Sedan 2022 gäller en könsneutral föräldraskapspresumtion i Sverige. Det betyder att om ett gift par får barn blir den i paret som inte fött barnet automatiskt registrerad som barnets andra juridiska förälder.

Så har det varit för heteropar länge men nyligen började det också gälla samkönade par. Anna registrerades automatiskt som förälder enligt den nya lagen. 

 

Det finns dock ett stort men. Lagen ger inte den trygghet som är tänkt om man blivit registrerad som förälder efter att ha bildat familj via klinik utomlands med en anonym donator eller genom heminsemination, som i Annas fall.

I dessa fall kan nämligen den förälder som inte fött barnet bli fråntagen sitt föräldraskap. Ett i Sverige rättsligt fastställt föräldraskap kan alltså upphävas, trots att personen gjort allt den ska göra i sin roll som förälder.

Lagen används för att avskräcka blivande föräldrar från att låta barn bli till på vissa sätt. Hur kan det vara i linje med barnets bästa att bli av med en förälder? Vi kan inte ha en lagstiftning som slår sönder familjer på det här sättet. 

 

RFSL har upprepade gånger både inför och efter att den nya lagen kom, påtalat risken för att föräldraskap ska hävas, som en del av infekterade vårdnadstvister eller separationer. Det är särskilt relevant när det gäller samkönade par då de oftare får barn med hjälp av donerade spermier, och reglerna i praktiken slår hårdare mot dessa par.

Regeringen tillsatte en utredning år 2020 som föreslog att det efter tre år inte ska vara möjligt att häva ett föräldraskap. Utredningen presenterades förra sommaren och än så länge har regeringen inte sagt något om hur man vill gå vidare. Tystnad råder.

RFSL anser att tre år är för lång tid. Möjligheten att häva föräldraskap måste begränsas och möjligheten ska inte kunna användas som ett verktyg i en våldsam relation eller i infekterade vårdnadstvister eller separationer. 

 

Nu börjar exemplen på ofrivilliga hävanden komma. Anna är inte den enda.

Tills lagen ändras rekommenderar RFSL att par i denna situation själva ansöker om att häva sitt föräldraskap via tingsrätten, för att därefter adoptera sitt eget barn. Detta för att undvika att föräldraskapet hävs i framtiden. Det borde självklart inte behövas.

Det är helt orimligt att det finns barn i regnbågsfamiljer i Sverige i dag som riskerar att bli fråntagen en förälder, på grund av hur svensk lagstiftning ser ut. Vi vet att rättigheter tar lång tid att bygga upp. Men de kan också rivas ned snabbt. Nu är det dags att regeringen agerar och hindrar att familjer slås sönder. 


Peter Sidlund Ponkala, tf. förbundsordförande RFSL

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.