Sluta klaga på Paradise Hotel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-08-31

Debattören: Deltagarna i dokusåpan skiljer sig inte speciellt från ungdomar i allmänhet

Ikväll är det dags. En ny säsong av "Paradise Hotel" drar igång och det är många, framför allt unga människor, som kommer sitta bänkade efter en hel sommar av väntan. Det är en naturlig del av vår ungdomskultur att vilja följa varandras liv. På ett sätt som inte var möjligt förut kan vi ständigt uppdatera oss vad andra gör. Via Instagram, Facebook, Twitter, Youtube, Snapchat och bloggar går det att snabbt checka av vad som händer utanför våra egna liv. Det finns till och med de som livesänder sin vardag via olika kanaler. Att få en inblick är aldrig långt borta.

Då är det inte heller konstigt att intresset för dokusåpor ökar. Många ur den äldre generationen förfasas över hur ”ungdomarna beter sig egentligen” under sin tid i paradiset. Men sanningen är att de unga människor som deltar i "Paradise Hotel" inte skiljer sig speciellt från ungdomar i allmänhet. För även de som inte gör det i tv blir fulla, har sex, blir kära, blir ovänner, bråkar och blir vänner igen. Det kanske låter självklart men det är värt att påminna om när det stormar kring dokusåporna.

Paradise Hotel speglar verkligheten, om än i en lite annorlunda miljö med palmer som omgivning i stället för hemmets väggar. Men det speglar även samhällets baksidor. För precis som att det hör till livet att festa och ligga med varandra så hör tyvärr gamla strukturer om förlegade könsroller och snäva normer det.

Årets säsong har inte ens dragit igång innan flera av de kvinnliga deltagarna fått kommentarer om att de är horor, slampor, skämmer ut sig och förstör sina liv för att de deltar. Varför? För att de bryter normen för ”hur en tjej ska vara”. En tjej som säger att hon tycker om att ha sex, vara full och ha allmänt roligt möts fortfarande – år 2015 – av kritik, glåpord och hat. Det medan deras manliga medtävlanden hyllas och benämns som ett gäng sköna killar.

Tidigare säsonger har det funnits starka kvinnliga karaktärer och normbrytare. Kvinnor som Paulina Danielsson, Saga Scott och Jasmine Gustafsson har klivit rakt in i tv-rutan och tagit för sig. De har inte brytt sig en sekund om den snäva normen för hur tjejer ska vara gentemot killar. För det ska de ha en stor eloge, då det inte har varit utan stormar och sju hav av näthat som passerat dem.

Det gäller inte bara kvinnliga dokusåpadeltagare utan alla kvinnor som tar plats i det offentliga rummet. Människor provoceras av kvinnor som uttrycker en åsikt och tar plats oavsett om det äger rum i media, näringslivet eller politiken. Den här sommaren har det haglat in hat mot Zara Larsson. Med kommentarer om att hon borde misshandlas och våldtas har ett helt land kunna följa urspårningen som helt plötsligt blev vardag. Jag har själv fått möta hat, sexism och mordhot i mitt politiska engagemang. För att det fortfarande är kontroversiellt att uttrycka åsikter och ha möjlighet att fatta beslut som kvinna. Det sker hela tiden, i alla branscher och i alla forum.

Men någonstans är det nog nu. Det finns en gräns för hur mycket sexism och hat som får plats i samhället. Ingen gynnas av att leva efter en mall och ingen mår bra av att försöka passa in i en stereotyp bild av förväntan över hur ”man ska vara”. Varken tjejer eller killar. Därför hoppas jag att det kommer bli annorlunda i år. Att människor förstår att den gamla unkna strukturen om att tjejer är tysta medan killarna styr och ställer måste försvinna.

Elin Nilsson

Moderat kommunpolitiker i Sundsvall