Debatt

Det är skamligt att höra er ljuga om LSS

Debattören: Regeringen skyller på domar men besparingarna är ett rent politiskt beslut

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lena Hallengren, Stefan Löfven och Annika Strandhäll går gång på gång ut med rent osanna påståenden om LSS och assistansen, skriver Anders Hellberg.
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Annika Strandhäll går gång på gång ut med rent osanna påståenden om LSS och assistansen, skriver Anders Hellberg.

DEBATT

DEBATT. Socialdemokraterna för ett skamligt och lögnaktigt spel för att lura opinionen att man nu står upp för LSS och för rätten till assistans.

Ledande företrädare för socialdemokraterna – statsminister Stefan Löfven, tidigare barn- och äldreminister Åsa Regnér, socialminister Annika Strandhäll och nu den nya barn- och äldreminister Lena Hallengren – går gång på gång ut med rent osanna påståenden om LSS och assistansen.

Lena Hallengren försökte under förra veckans presskonferens om ändrade direktiv till LSS-utredningen lägga ut nya dimridåer för att lugna väljarna inför valet.

Hon och andra ledande socialdemokrater hänvisar gång på gång till ett antal domar i Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, angående grundläggande behov som gjort att Försäkringskassan tvingats dra in assistansen för 1 400 personer.

Detta är inte sant. Det är en utmanande lögn som samtliga dessa socialdemokratiska politiker måste veta inte har med verkligheten att göra.

När dessa domar kom – 2009, 2012 och 2015 – brydde sig ingen om dem, allra minst Försäkringskassan.

Mina styvsöner Robert och Richard förlorade all sin assistans sommaren 2016. Då hade Försäkringskassan långt efter domen 2009 hört av sig för en regelbunden omprövning och till och med frågat om vi inte behövde flera timmar. Pojkarna har svår autism och utvecklingsstörning.

När sedan pojkarna förlorade all sin assistans – från 600 timmar i månaden till noll över en natt – så hänvisade kassan just till domen 2009, som man bara ett par år tidigare alltså inte hade brytt sig om.

Detta förfarande torde kunna intygas av alla de 1 400 personer – många med svåra funktionshinder – som förlorat sin assistans de senaste åren.

Det som förändrade Försäkringskassans inställning och rutiner var i stället regeringens regleringsbrev till kassan vid årsskiftet 2015–2016, som sa att ”ökningen av antalet timmar måste minska”. Innan detta regleringsbrev kom hade Försäkringskassan inte en tanke på att tolka domarna i HFD så som man nu började göra.

En handläggare på kassan förklarade också för oss i samband med att Robert och Richard under våren 2016 förlorade sin assistans att man ”fått nya direktiv”. Vi har detta samtal inspelat på band.

När regeringen nu ger LSS-utredningen tilläggsdirektiv och tar bort de tidigare direkta sparkraven, så gör det ingenting för alla de familjer som förlorat sin assistans de senaste åren.

Enligt förre socialministern Bengt Westerberg, som kan den här lagstiftningen bättre än någon annan, så är denna LSS-utredning bland annat till för att lägga över så mycket som möjligt av assistansen på de anhöriga – alltså sådana som min hustru som varje dag försöker få tillvaron att gå ihop med en indragen assistans för sina två autistiska söner. 

När då Stefan Löfven och tidigare Åsa Regnér i uttalanden och intervjuer upprepar att ”alla som har rätt till assistans ska få det”, så blir det ju rent lögnaktigt för alla som de senaste åren förlorat sin assistans.

När nu Lena Hallengren upprepar att ”alla som behöver assistans ska få det”, så är det lika lögnaktigt.

Besparingen på assistansen är ett politiskt beslut.

Jag har under hela mitt vuxna liv röstat på detta socialdemokratiska parti, samt på Vänsterpartiet, för att jag har trott att de solidariskt vill värna de svaga.

När nu en socialdemokratisk regering satsar 40 miljarder i den senaste höstbudgeten på praktiskt taget alla svagare grupper i samhället, utom just de som behöver assistans, så undrar jag hur ledande socialdemokrater kan se sig själva i spegeln?

Robert och Richard, som förlorat all statlig assistans och nekas kommunal assistans, samt övriga 1 400 personer som förlorat sin assistans, förväntar sig nog ett anständigt svar från Lena Hallengren.

Socialdemokraterna har blivit ett skamligt parti utan moralisk kompass.


Anders Hellberg, journalist och författare. Styvfar till Robert och Richard.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kampen för personlig assistans

LÄS VIDARE

DEBATT. Funkisbarn ska inte hamna på hem igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen för personlig assistans

Lena Hallengren

Åsa Regnér

Försäkringskassan

Stefan Löfven

Socialdemokraterna

Bengt Westerberg