Längre utbildningar ges i det vanliga systemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-05-06

Replik från Elisabeth Svantesson (M) om ingenjörsbristen

Att fortsätta stärka svensk konkurrenskraft är viktigt för jobben och sammanhållningen. En central del i detta är det tillskott av nya utbildningsplatser på inte minst civilingenjörsprogrammet som regeringen har gjort. Men det är också viktigt att vi tar tillvara på den kompetens som redan finns.

Goda möjligheter till utbildning är viktigt. Oavsett om du är född i Sverige eller kommer hit från ett annat land så ska du kunna förnya och fördjupa dina kunskaper. I dag finns också en särskild satsning för akademiker med utländsk examen, inom ramen för så kallade korta vägen där Arbetsförmedlingen samarbetar med högskolan för att just korta vägen till jobb för den här gruppen. Men en arbetsmarknadsutbildning ska vara kort och svara mot ett specifikt behov på arbetsmarknaden. Den ska inte ersätta ordinarie utbildning.

När det kommer till längre kompletterande utbildningar är sådana i många fall angelägna men de ska erbjudas inom det reguljära utbildningssystemet. Under 2014 har åtta universitet och högskolor fått i uppdrag av regeringen att bedriva kompletterande utbildning för ca 70 miljoner kronor.

Arbetsförmedlingen är en självständig myndighet som har i uppdrag att matcha och rusta människor till arbete. Det är också Arbetsförmedlingen som själva avgör vilka utbildningar som ska upphandlas efter arbetsmarknadens behov. Den aktuella utbildningsanordnaren kan naturligtvis vara med och konkurrera i de upphandlingar som Arbetsförmedlingen genomför.

Elisabeth Svantesson,

Arbetsmarkandsminister (M)

Följ ämnen i artikeln