Socialtjänsten ska inte göra polisens jobb, M

Replik från SSR om att omhänderta barn till gängkriminella

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-18

Tyvärr trampar Moderaterna snett. Socialtjänsten ska inte göra polisens jobb och avgöra vem som är kriminell. Lika lite ska polis och åklagare göra socialtjänstens arbete, skriver Heike Erkers.

DEBATT. Kriminella gäng lockar barn med inflytande och samhörighet. Det kan vara barn till föräldrar som vill vad de flesta vill: sina barns bästa, men som samtidigt saknar jobb, sammanhang och misstror myndigheter.

Det kan vara föräldrar som inte lyckats bryta ett beroende och därför inte är tillräckligt närvarande. Det kan till och med vara föräldrar som uppmuntrar sina barn att lyda gänget.

Det här är ingen nyhet för många socialsekreterare. Men det är välkommet att frågan äntligen lyfts i den allmänna debatten.

När Moderaterna först sade att barn till gängkriminella skulle omhändertas var det mer problematiskt. Hur avgörs vilka biologiska föräldrar som inte ska få ha kvar sitt barn? Vem är gängkriminell?

Det finns många exempel på barn som skulle ha fått långt större livschanser om experter inom socialtjänsten hade lyssnats på. Men det går inte att lättvindigt förändra reglerna för barnens rätt till sina biologiska föräldrar.

Därför är det välkommet att Ulf Kristersson i Aftonbladet lägger ut texten om vad partiet menar. Vi håller med om att socialtjänsten är illa rustad för att stoppa barn från att rekryteras till kriminella gäng. Mer resurser behövs. Vi håller med om att tidiga insatser behövs.

Tyvärr trampar Moderaterna snett när de förespråkar en sammanblandning av expertkunskaper. Socialtjänsten ska inte göra polisens jobb och avgöra vem som är kriminell. Lika lite ska polis och åklagare göra socialtjänstens arbete.

Det som krävs är mer samarbete och större resurser till både polis och socialtjänst. Akademikerförbundet SSR har sedan länge krävt att staten ger kommunerna ett brottsförebyggande ansvar. På sikt kan det ge många barn bättre livschanser och rädda barn undan kriminalitet.


Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.