Debatt

Varför lämnar ni inte Miljöpartiet i protest?

Replik från Moderaterna om EU:s nya klimatmål

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det mest anmärkningsvärda med att MP röstade nej till EU:s nya klimatlag  är att de så tvärt går emot sina partikollegor i den rödgröna regeringen, som drev samma linje som M. Replik från Jessica Polfjärd.
Det mest anmärkningsvärda med att MP röstade nej till EU:s nya klimatlag är att de så tvärt går emot sina partikollegor i den rödgröna regeringen, som drev samma linje som M. Replik från Jessica Polfjärd.

DEBATT

REPLIK. Den 24 juni kommer att gå till historien av två anledningar – framför allt för att vi i EU nu har på plats ett bindande ramverk för vårt gemensamma klimatarbete.

Den andra anledningen är att Miljöpartiet en gång för alla visat att de är helt oförmögna att ta ansvar i politiken.

Det mest anmärkningsvärda med MP:s agerande är att de så tvärt går emot sina partikollegor i den rödgröna regeringen, som drev samma linje som Moderaterna.

Om överenskommelsen nu vore så katastrofal som Holmgren, Bah Kuhnke och Dalunde påstår borde de kanske lämna sitt parti i protest mot deras agerande? Det vore mer hedervärt än att attackera oss som arbetat för ett ambitiöst mål som hela EU kan ställa sig bakom.

Det ramverk vi nu får på plats är nämligen en förutsättning för att EU ska kunna leva upp till målen om klimatneutralitet till 2050. Det är de flesta överens om.

Den stora konflikten har handlat om hur mycket vi ska minska våra utsläpp med till 2030.

Moderaterna har fått genomslag för en minskning på 55 procent. Det är inte en siffra tagen ur luften – den är grundad i omfattande analyser av EU:s experter som gör gällande att det är ett mål som faktiskt går att nå.

Jämfört med det tidigare målet om 40 procent innebär klimatlagen en rejäl ambitionshöjning. Det är ett mål som möjliggör för Europa att ställa om utan att stänga ner.

Det vore förödande för klimatarbetet globalt om Europas exempel vore avskräckande i stället för att inspirera resten av världen att följa vårt exempel.


Jessica Polfjärd, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT Därför röstar vi nej till EU:s klimatlag i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Moderaterna

Jessica Polfjärd

Miljöpartiet

Pär Holmgren

Alice Bah Kuhnke

EU