Kvinnor mördas – även när medierna tröttnat

Grannen till en av de dödade kvinnorna skriver själv

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter mordet blev det tyst. I dag, ett par veckor senare, blev jag återigen påmind om det värsta jag någonsin erfarit. Min telefon har ringt stup i kvarten. Vad har förändrats? Och kommer mäns våld mot kvinnor återigen att glömmas bort om några veckor när nyhetsvärdet sjunkit? skriver Nora Salem, granne till en av de mördade kvinnorna.
Foto: Nora Salem
Efter mordet blev det tyst. I dag, ett par veckor senare, blev jag återigen påmind om det värsta jag någonsin erfarit. Min telefon har ringt stup i kvarten. Vad har förändrats? Och kommer mäns våld mot kvinnor återigen att glömmas bort om några veckor när nyhetsvärdet sjunkit? skriver Nora Salem, granne till en av de mördade kvinnorna.

DEBATT

DEBATT. För många är hon ännu ett offer för våld i nära relationer. Någon gång strax efter halvtio på morgonen den 3 april började nedräkningen av minuter tills hon inte längre skulle finnas kvar.

Vi grannar hann inte höra något förrän det där ”skräckinjagande” skriket från barnen ekade i hela huset. Det var försent, hon kunde inte räddas. Inom loppet av några minuter förändrades allt. Ett hem förvandlades till en brottsplats och fyra barn förlorade sin mamma.

Det uppmärksammades på några ställen och sen blev det tyst. I dag, ett par veckor senare, blev jag återigen påmind om det värsta jag någonsin erfarit. Min telefon har ringt stup i kvarten. Vad har förändrats?

Jag förstår att det väcker många känslor och stor uppståndelse inom mediekåren när fem kvinnor dödas inom loppet av tre veckor, speciellt med tanke på den kritik gällande nyhetsvärdering som florerat på sociala medier. Jag förstår också att jag i dag är lite extra intressant för många journalister och därför ringer min telefon non-stop.

Jag är mycket väl medveten om att det just i dag har ett högt värde att prata med någon som på något sätt kan bidra med känsla eller information gällande något av de aktuella fallen då de alla har en gemensam nämnare som just nu är en het potatis – dödligt våld i nära relation.  

Det jag inte förstår och ser som en stor sorg är varför det ”vanliga” där en kvinna var tredje vecka misshandlas till döds inte fått stora rubriker tidigare.

Det är väl inte så att vi sett en anmärkningsvärd ökning i antalet kvinnor som dödats av närstående just i år? Det har pågått sen jag kan minnas och ropen på hjälp och att något måste göras har varit ständiga.

Som läsare blir min upplevelse av medierapporteringen att våldet helt plötsligt skjutit i höjden och kvinnor dödas till höger och vänster. Det sista är i och för sig sant, att kvinnor dödas till höger och vänster. Att det blivit värre än tidigare år är jag dock inte så säker på.

Missförstå mig rätt, jag kan inte vara nöjdare över alla insatser och att man tagit det på stort allvar och har börjat våga bryta tystnadskulturen. Jag är bara orolig att mäns våld mot kvinnor återigen ska hamna i skuggan och glömmas bort om några veckor när nyhetsvärdet sjunkit.

Det är trots allt närmare 20 kvinnor som dödas varje år av någon hon ser som ”sin person”. Var fjärde kvinna i Sverige blir utsatt för någon form av våld i nära relation och då talar vi inte om mörkertalen.

Läget är så pass allvarligt att regeringen nyligen har gett fem av våra myndigheter uppdraget att samverka för att öka upptäckten av våld. Tre av dessa myndigheter möter människor i deras vardag dagligen – Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket.

Tjänstemännen utbildas i hur, var och när de ska ställa frågor i det fall de misstänker att någon är i en utsatt situation.

Att börja vara uppmärksam på signaler och tecken är något vi alla måste börja med för att förebygga och motverka att ännu en kvinna som blir utsatt för våld hinner bli dödad. Att medier uppmärksammar oftare och i samma omfattning som det sker är också något som bidrar.

Tyvärr är det inte vad jag tror kommer vara hela lösningen utan vi behöver säkerställa ett starkare skydd för kvinnor och barn så att de våga söka hjälp och vågar anmäla förövaren.

Lösningen är att både offer och vittnen känner sig trygga i att en anmälan leder till en fällande dom och att de som är utsatta får ett värdigt skydd snarare än att tvingas fly sina hem och sina liv eller riskera värre konsekvenser.

Vågar du uppmana en utsatt kvinna att våga anmäla utan att vara säker på att hon får ett värdigt skydd?  


Nora Salem, ”grannen”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE