Vi måste sätta stopp för bidragsbrotten

Moderaterna: Regeringens oförmåga är ett hån mot skattebetalarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-02-08

Slopa sekretessen mellan myndigheter och inför bättre id-kontroller. Det är ett hån mot skattebetalare och myndigheter att arbetet mot bidragsfusket inte kommit längre, skriver Maria Malmer Stenergard.

DEBATT. Brott mot välfärdssystemen är ett angrepp mot oss alla. Ändå står Sverige inte rustat för den systematiska brottslighet som välfärdssystemen och myndigheter utsätts för.

Efter åtta år präglas S-regeringens facit av utredningar snarare än konkreta förbättringar. Inte undra på att myndighetsföreträdare är frustrerade. Det behövs krafttag mot bidragsbrotten och det nu.

Antalet anmälda bidragsbrott har ökat med nästan 200 procent sedan år 2011. Samtidigt är det långt ifrån alla bidragsbrott som anmäls och myndigheterna hade kunnat göra mycket mer, om de bara hade rätt verktyg.

”Svenska myndigheter sitter på en guldgruva, men vi får bara borra i den med plaströr”, säger en frustrerad generaldirektör för Skatteverket , och efterfrågar bland annat minskad sekretess och biometrisk id-kontroll.

Behovet är inte nytt. Det är ett hån mot skattebetalare och berörda myndigheter att vi inte kommit längre.

S mirakelmedicin höjda skatter och fler utredningar är inte svaret. Det behövs kontroll vid utbetalningar av skattemedel, inte högre skattetryck för redan hårt beskattade människor. Och det är hög tid att myndigheterna får de verktyg de så länge efterfrågat – inte fler utredningar.

Moderaterna vill att arbetet mot bidragsbrotten trappas upp. Vi vill bland annat:

  • Slopa sekretessen mellan myndigheterna och införa bättre identitetskontroller. Enligt Skatteverket är ”Sveriges bristande kontroll av identitet och omfattande sekretess, som hindrar informationsutbyte mellan myndigheter, källan till att grov brottslighet, arbetslivskriminalitet och bidragsfusk kan pågå år efter år”.
    Moderaterna vill införa en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen som innebär att berörda myndigheter som utgångspunkt alltid ska kunna dela relevant information med varandra.
    Biometriska uppgifter bör kontrolleras när människor flyttar till Sverige och ska folkbokföra sig eller få ett samordningsnummer. Möjligheten att uppta, spara och dela information om biometriska uppgifter behöver förbättras för att veta vilka människor som befinner sig i Sverige och för att kunna säkerställa att det är berättigade personer som tar del av välfärdssystemen.
  • Inrätta en bidragsbrottsenhet hos Försäkringskassan. Uppbyggnaden och tillämpningen av socialförsäkringarna är komplex, därför är det rimligt att Försäkringskassans egna experter utreder dessa brott. Idag leder brotten inte i tillräckligt hög grad till lagföring.
    En bidragsbrottsenhet bör därför inrättas på Försäkringskassan. Försäkringskassan bör dessutom få rätt att utföra oannonserade hembesök, samt vägra utbetalning vid en skälig grund för misstanke om brott.
    Ansvaret för att åtala för bidragsfusk bör dessutom flyttas till Ekobrottsmyndigheten.
  • Möjlighet att begära ut konto- och bankuppgifter. Sverige har kommit väldigt långt i digitaliseringen av betalmarknaden, vilket skapar stora möjligheter att förbättra förutsättningarna att kontrollera och följa penningflöden.
    Om relevanta myndigheter ges möjlighet att begära ut konto- och bankuppgifter förbättras förutsättningarna att kunna fatta korrekta beslut om utbetalning.

Detta är bara några av förslagen och Moderaterna anser att det behövs ett helhetsgrepp. Regeringens avsaknad av det leder till att utredare tvingas konstatera att det behövs fler utredningar.

Och att utredningen för att bekämpa bidragsbrott ska vara klar den 31 augusti 2023 visar tydligt på det som blivit regeringens signum – insatserna, om de kommer, kommer för sent. 

Det behövs krafttag mot stölderna från välfärden. Det är dags att få ordning på Sverige.


Maria Malmer Stenergard, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.