Kvinnorna är nyckeln till full sysselsättning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-05-27 | Publicerad 2015-05-26

S: För att nå målet krävs en jämställd arbetsmarknad

Ministrarna Ylva Johansson, Åsa Regnér och Mikael Damberg presenterar 10 punkter för att underlätta för kvinnor till arbetslivet.

För att öka sysselsättningen och få fler arbetade timmar i ekonomin är det avgörande att vi även beaktar kvinnors sysselsättning och deltagande på arbetsmarknaden.

I Sverige har vi ofta en självbild av att vi är ett land som kommit långt på vägen mot målet om en jämställd arbetsmarknad. Men trots att vi ur ett internationellt perspektiv kan säga att kvinnors arbetskraftsdeltagande är högt, är det fortfarande lägre än mäns.

Trots att kvinnor tydligt flyttat fram sina positioner, är arbetsmarknaden ännu långt ifrån jämställd. Oavsett ur vilken vinkel vi studerar den; om vi tittar på löner, arbetstider, anställningsformer, sjukskrivningstal, chefsbefattningar kan vi se en skiljelinje. Män har högre löner, högre arbetstidsmått, fler chefsbefattningar, fler tillsvidarekontrakt.

Sysselsättningen ökar just nu starkt för gruppen utrikesfödda kvinnor. Men skillnaderna i sysselsättningsgrad mellan utrikesfödda kvinnor och andra grupper i samhället är fortsatt mycket stor. Inom etableringsuppdraget deltar färre kvinnor än män i arbetsmarknadsutbildning, förberedande utbildning och arbetspraktik och får också i. Kvinnor arbetar också i mindre utsträckning än män efter avslutad etableringsplan.

De skillnader vi ser på arbetsmarknaden beror på strukturell diskriminering, på gamla normer och värderingar och på grund av att kvinnor fortfarande tar en betydligt större andel av det obetalda hemarbetet. 

För att öka sysselsättningen måste människor ges möjlighet att få varaktigt fäste på arbetsmarknaden och inte slås ut på grund av yrkesskador, förslitningar eller psykosocial ohälsa. Eller tvingas vara ständigt arbetssökande på grund av tillfälliga anställningskontrakt eller deltidsarbete som inte räcker till.

Vi ska investera i skolan, fler bostäder, starkare infrastruktur och i forskning och utveckling. Vi vill anställa fler inom välfärden, öka de offentliga jobbens attraktivitet och utbilda fler för att ta de jobb som växer fram. Det skapar arbeten på kort och långt sikt, då en välfungerande barnomsorg och äldreomsorg gör det möjligt för fler att arbeta mer.

Vi är en feministisk regering. När Socialdemokraterna nu går till kongress för att bestämma inriktningen på framtidens jobb vill vi öka kvinnors sysselsättning genom att:

1. Satsa kraftigt på arbetsmiljö, med fler inspektioner och mer kunskap och forskning om kvinnors arbetsmiljö.

2. Investera i barnomsorg på obekväm arbetstid.

3. Införa rätt till heltid i kommuner och Landsting.

4. Öka bemanningen inom äldreomsorgen.

5. Utbilda fler undersköterskor.

6. Om andelen kvinnor i bolagsstyrelser inte uppnår 40 procent 2016, införa kvotering av bolagsstyrelser.

7. Begränsa visstidsanställningarna.

8. Ta avgörande steg mot en individualiserad föräldraförsäkring genom att öronmärka ytterligare en månad.

9. Ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att motverka en könssegregerad arbetsmarknad och se till så att arbetsmarknadspolitiska insatserna också omfattar kvinnor i samma utsträckning som män.

10. Genomföra lönekartläggningar varje år.

Vår agenda för jobben innebär satsningar på tre områden – 1: Framtidsinvesteringar i infrastruktur och bostäder, 2: Aktiv näringspolitik för fler och växande företag och 3: Utbildnings- och arbetsmarknadspolitik som rustar alla att ta de jobb som växer fram.

Jämställdhet på arbetsmarknaden är en fråga om rättigheter men en jämställd arbetsmarknad stärker också Sveriges konkurrenskraft, tillväxt och möjlighet att möta demografiska utmaningar.   

Ylva Johansson

Åsa Regnér

Mikael Damberg