Familjeveckan viktig för föräldrars jämlikhet

Ardalan Shekarabi: Att få vardagen att gå ihop ska inte vara en klassfråga

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När föräldrar med arbetaryrken måste använda sina semesterdagar för att kunna vara med sina barn när skolan eller fritids har stängt kan vissa andra föräldrar flexa med sin arbetstid. Skillnaderna vittnar om något djupt orättvist, skriver Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S).
Foto: TT / Kristian Pohl
När föräldrar med arbetaryrken måste använda sina semesterdagar för att kunna vara med sina barn när skolan eller fritids har stängt kan vissa andra föräldrar flexa med sin arbetstid. Skillnaderna vittnar om något djupt orättvist, skriver Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S).

DEBATT. I hela landet har skolbarnen den här veckan varit lediga på grund av läslov. För vissa familjer innebär det mer tid att umgås och en paus från vardagspusslandet.

För andra familjer är lovet en bister påminnelse om ojämlikheten i vårt samhälle.

Många arbetande föräldrar vittnar om stress och press för att man varken har råd eller tid att ta ledigt för att vara med sina barn. En orättvisa som slår särskilt mot föräldrar med arbetaryrken.   

För att minska ojämlikheten och de orättvisa förutsättningarna för arbetande föräldrar föreslår regeringen att införa familjeveckan. Familjeveckan ger människor bättre möjligheter att få ihop vardagen och tid till att vara med sin familj.

Även om alla måste anpassa sina liv efter dygnets 24 timmar är möjligheten att styra över sin tid inte likvärdig för alla. Tid är en klassfråga.

Inom tjänstemannayrken kan många själva påverka sin arbetstid. Det skapar flexibilitet och gör det lättare att kombinera familj med arbete.

Jobbar du däremot inom sjukvården, inom handeln eller byggnadsindustrin går det inte att ”ta med sig jobbet hem” när det behövs. En majoritet av anställda inom arbetaryrken kan själva inte påverka sin arbetstid.

När föräldrar med arbetaryrken måste använda sina semesterdagar för att kunna vara med sina barn när skolan eller fritids har stängt kan vissa andra föräldrar flexa med sin arbetstid. Skillnaderna vittnar om något djupt orättvist.

För vissa är det lättare att planera sin tid för att få livspusslet att gå ihop. För andra är det nästintill omöjligt.

Förslaget om familjeveckan syftar till att minska stressen, krympa avståndet mellan föräldrar och barn och skapa ett mer jämlikt föräldraskap.

Arbetande föräldrar till barn mellan 4 och 16 föreslås få tre lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar eller utvecklingssamtal. Som förälder med ensam vårdnad får du sex dagar. Dagarna ska kompensera för förlorad inkomst.
En av Sveriges största styrkor är möjligheten för kvinnor och män att kombinera arbete och familj.

Att få vardagen att gå ihop ska inte vara en klassfråga. Familjeveckan är en nödvändig jämlikhetsreform som ger arbetande föräldrar de förutsättningar de förtjänar.


Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE