Vin hem till dörren får oss att supa mer

Debattörerna: Förbjud distansförsäljning av alkohol

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-02-03 | Publicerad 2017-01-31

Dagens debattörer finner det problematiskt att det numera går att beställa alkohol i matbutiker på nätet.

DEBATT. Den som argumenterar för fler sälj- & distributionskanaler för alkohol framhåller gärna hur högre kvalitet och därmed pris kan begränsa konsumtion och alkoholberoende.

Det kan låta logiskt, men vi menar att det också gynnar en många gånger dold snobbalkoholism med en starkt negativ påverkan på miljontals barn och anhörigas liv.

Senast i raden är Mathem.se som erbjuder hemleverans av alkohol, smidigt levererat tillsammans med matkassen. Det normaliserar bruket av alkohol och ökar tillgången ytterligare vilket enligt majoriteten av tillgänglig forskning bidrar till ökad alkoholkonsumtion. En vanlig föreställning kring risk- och missbruk av alkohol är att det förekommer främst i lägre samhällsskikt. Det stämmer dåligt. Både ogynnsamma och gynnsamma sociala villkor har visat sig kunna vara orsak till alkoholism. Alkoholkonsumtion styrs i hög grad av ekonomiska förutsättningar där den med en högre inkomst helt enkelt har råd att supa mer och därför ofta gör det.

De som ivrar för att gårds- och distansförsäljning av alkohol bör tillåtas hävdar gärna att högre kvalitet och pris skulle hålla missbrukare borta. Det stämmer bara delvis.

För gruppen snobbalkoholister kan högklassiga viner och spritdrycker i stället fungera som alibi för att upprätthålla sitt risk- eller missbruk av alkohol. Alkoholen har samma förrädiska bieffekter oavsett om den levereras via vodkabilen eller vinklubben. Vin är nämligen inte bara glada skratt över en god middag. Vin innehåller alkohol, ett beroendeframkallande gift. Runt var tionde svensk bedöms vara riskbrukare, hälften av dem beroende av alkohol. Åtta av tio situationer av våld utövas av en alkoholpåverkad person och hälften av alla som utsätts för våld är påverkade. Minst tvåtusen svenskar dör varje år som en direkt följd av alkoholkonsumtion. Runt en halv miljon svenskar bedöms vara beroende av eller missbrukare av alkohol. Runt dem finns barn, partners, syskon, föräldrar, arbetskamrater och andra som direkt eller indirekt också påverkas. Det är alltså miljontals svenskar som dagligen får sina liv påverkade och i många fall begränsade av alkoholens biverkningar.

Vi vill se en förändrad attityd där det alkoholfria blir normen och alkoholen undantaget. Det skulle tillsammans med en begränsad tillgång bidra till en mer hållbar alkoholkonsumtion där människor i högre grad reflekterar över sin alkoholkonsumtion, på samma sätt som man på senare år gjort kring sin konsumtion av kött. Vi önskar därför att regeringen skyndsamt går vidare med att täppa till de luckor i lagen som möjliggör distansförsäljning av alkohol. Folkhälsominister Gabriel Wikström framhåller att det begränsar ungas tillgång till alkohol. Vi vill lägga till att det också minskar risken för barn och anhöriga att drabbas av andras överkonsumtion.

Tillgång är en av de främsta orsakerna till överkonsumtion. Att smidigt få hemleveranser för att alltid kunna ha ytterligare flaskor, rätt tempererade hemma i vinkylen, är i högsta grad en fråga om tillgång och leder olyckligt till ökad konsumtion.


Agneta Trygg, grundare av Trygga Barnen och Trygga Vuxna (textförfattare)
Olivia Trygg, medgrundare av Trygga Barnen
Mikaela Frohde, verksamhetschef för Trygga Vuxna
Jörgen Dyssvold, ambassadör för Trygga Vuxna
Sanna Lundell, journalist och programledare


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.