Rika kommuner måste hjälpa till

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-09-11

16 kommuntoppar (S): Det finns inga ursäkter att säga nej till flyktingar

Matutdelning till flyktingar på Malmö centralstation på torsdagen. Flyktingar måste vara välkomna i Sveriges alla kommuner, skriver debattörerna.

DEBATT. Hela Sverige måste dela på ansvaret för flyktingmottagandet. Om Sverige tillsammans med Tyskland ska kunna kräva av övriga EU-länder att var och en tar ansvar, så måste också alla kommuner i Sverige bidra på samma sätt. Det handlar om trovärdighet.

Vi ska ha ett ordnat flyktingmottagande där rätten till asyl värnas men prövas. Där de som beviljas asyl får ett värdigt mottagande och de som får avslag får återvända. Nyanlända välkomnas i dag i alla slags kommuner, stora som små. I kommuner med hög arbetslöshet och i kommuner med lägre arbetslöshet. Men det räcker inte.

Ett jämnt mottagande i våra kommuner är viktigt för att integrationen ska gå bra. Därför är det glädjande att regeringen vill införa en lagstiftning som träder i kraft i de fall som det inte är möjligt att nå en frivillig överenskommelse om flyktingmottagande.

Tyvärr är mottagandet i dag inte tillräckligt i många kommuner trots goda förutsättningar. Sådana faktorer är till exempel god ekonomi, låg arbetslöshet och skolor med höga studieresultat. Att skylla på bostadsbrist är inte acceptabelt. Flera av de kommuner som tar emot flest flyktingar har bostadsbrist men tar ansvar ändå. Det är inte alltid lätt – men det är rätt.

Det finns inga ursäkter för rika kommuner som Vaxholm, Vallentuna, Vellinge, Täby och Lomma att ha ett så lågt mottagande som i dag. År 2014 tog dessa kommuner emot mindre än 1 nyanländ per 1 000 invånare, trots förutsättningar att göra mer. I juli 2015 var den öppna arbetslösheten i dessa kommuner i genomsnitt 2,1 procent, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Danderyd – Sveriges rikaste kommun – tog förra året emot 1,5 nyanlända per 1000 invånare.

Det är tråkigt att höra från moderater på lokal och nationell nivå att det skulle vara orimligt för alla kommuner att ta emot nyanlända. Samma parti tycker att andra EU-länder borde ta emot fler flyktingar. Anna Kinberg Batra sa den 7/9 i SvD att ”Det är inte acceptabelt med en lösning där Sverige och Tyskland fortsätter att ta störst ansvar och andra inte tar ansvar”.

Men, det finns också borgerliga kommuner med låg arbetslöshet som hittills i år har tagit emot ett större antal nyanlända än genomsnittet. Mörbylånga till exempel, har tagit emot 12 nyanlända per 1000 invånare hittills i år. Kanske skulle denna snedfördelning vara något för moderaterna att diskutera vid sin partistämma i oktober, inte tillfälliga uppehållstillstånd.

En kommun behöver inte göra allt. Någon har lättare att ordna fram plats i skolor, en annan har fler bostäder, en tredje har många lediga jobb. Var och en för sig är det lätt att hitta ursäkter men vi menar att de ursäkterna inte håller. Många mindre kommuner har valt att samordna sig, därför att de har insett att tillsammans kan de göra mer än var och en för sig. Vi är alla kommunpolitiker i kommuner som tar emot många nyanlända. Vi skriver inte den här debattartikeln för att vi vill göra mindre – utan för att andra behöver göra mer.

Även från statligt håll krävs nu krafttag. Det bra att regeringen nu höjer ersättningarna till kommunerna, men det är inte tillräckligt. Riksdagens partier borde lägga partipolitisk prestige åt sidan och nå en blocköverskridande överenskommelse kring svenskt flyktingmottagande. Det är alltför viktigt för att utlämnas till politisk pajkastning och populism.

Alla kommuner måste också förstå att de tillsammans med lokala aktörer kan påverka möjligheterna för nyanlända att etablera sig på orten.

Genom skolgång, samhällsgemenskap och jobb kan framtidstro skapas hos människor som flyr från krig och som ofta förlorat mycket. Det är ett stort ansvar men vi kommer att klara av det, i alla fall om vi delar på det och ser till att flyktingar välkomnas i Sveriges alla kommuner. I vårt Sverige hjälps vi åt.

Boel Godner

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Södertälje kommun

Anneli Hultén

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Göteborgs kommun

Jonas Nygren

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Sundbybergs stad

Åsa Eriksson

kommunstyrelsens ordförande (S) i Norbergs kommun

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Ljusnarsbergs kommun

Jimmy Jansson

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Eskilstuna kommun

Jan Bohman

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Borlänge kommun

Sara Rudolfsson

kommunstyrelsens ordförande (S) i Olofströms kommun

Irja Gustavsson

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Lindesbergs kommun

Monica Widnemark

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Lessebo kommun

Lars Isacsson

kommunstyrelsens ordförande (S) i Avesta kommun

Anneli Bengtsson

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Vingåker kommun

Fred Nilsson

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Härnösands kommun

Per Gruvberger

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Filipstads kommun

Anders Härnbro

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Finspångs kommun

Marino Wallsten

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Fagersta