Debatt

Ditt parti har ett ansvar för krisen, Ebba Busch

Aida Hadžialić: KD-ledaren fortsätter sprida osanningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Medan vårdpersonalen i Stockholm kämpar i frontlinjen mot coronaviruset vilar ett massvarsel om uppsägning över dem – som en direkt konsekvens av KD:s politik. Ta ditt ansvar, Ebba Busch, skriver Aida Hadžialić.
Medan vårdpersonalen i Stockholm kämpar i frontlinjen mot coronaviruset vilar ett massvarsel om uppsägning över dem – som en direkt konsekvens av KD:s politik. Ta ditt ansvar, Ebba Busch, skriver Aida Hadžialić.

DEBATT

DEBATT. På onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) en historisk vårproposition där regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna höjer utgiftstaket med 350 miljarder och gör satsningar om 107 miljarder.

I SVT Aktuellts sändning hyllade Magdalena Andersson samarbetet med övriga partier i regeringen och riksdagen, vilket är glädjande och ett tydligt tecken på att Sverige i kris står starkt mot både yttre och inre hot.

Det gör mig stolt att vi kan enas som nation.

Men Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare, tog än en gång tillfället i akt att skylla på Socialdemokraterna och sprida dimridåer om sitt partis ansvar för krisen, närmare bestämt vad gäller sjukvården och bemanningen inom äldreomsorgen.

I samma sändning sa hon bland annat: ”Det jag saknar i diskussionen kring budgeten är hur vi ska säkra bemanningen inom vård och omsorg, inte minst äldreomsorgen där det nu fullkomligt skriker.”

Inte ens en vecka har passerat sedan Ebba Busch i en intervju i DN beskyllde ”socialdemokratin” för att ha ”svikit” de äldre, något som hon snabbt fick rättmätig kritik för, bland annat av mig.

Dessa frågor ligger inte på regeringen utan på regionerna och kommunerna. Detta vet Ebba Busch förstås om.

Den som faktiskt är ansvarig i Stockholm, Ebba Buschs partikamrat Erik Slottner, äldre- och trygghetsborgarråd, var dock hederlig nog att gå emot sin partiledare. Till Svenska Dagbladet sa Slottner att smittan hade spridits på äldreboenden oavsett vem som hade varit politiskt ansvarig, vilket alltså är Kristdemokraterna, och la till: ”Det är för tidigt att leta syndabockar.”

Men Ebba Busch lärde sig alltså ingenting utan fortsätter med sina felaktiga påståenden. Om det senaste utspelet välvilligt kunde ses som en blunder blir det nu uppenbart att Ebba Busch bedriver ett taktiskt spel för att lägga skuld på alla andra än sitt eget parti.

Det är ovärdigt.

I Region Stockholm ingår Kristdemokraterna i den konstellation ledd av Moderaterna som har dragit ned på personal, inte höjt anslagen i den takt som har behövts, som byggde det extremt dyra Nya Karolinska sjukhuset, som satsar stora summor av skattebetalarnas pengar på oerhört dyra, privata vårdalternativ och som har minskat antalet vårdplatser i Stockholmsregionen till historiskt låga siffror.

Ebba Busch hävdar att vården ”fullkomligt skriker”. Det stämmer.

Många och åter många, inte minst den personal som har burit den vård och omsorg som Ebba Busch nu brinner så starkt för, har skrikit högt och länge om problemen.

Har du inte lyssnat, Ebba Busch?

I den värsta kris som Sverige har upplevt sedan andra världskriget försöker Ebba Busch skapa konflikt och jaga syndabockar på områden där hennes eget parti i själva verket bär ett mycket tungt eget ansvar. 

Att i direktsändning påstå att vården mot bakgrund av coronakrisen behöver fler vårdanställda är att slå in öppna dörrar och står i skarp kontrast till den politik hennes eget parti driver i ansvarig ställning. 

Medan vårdpersonalen på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge kämpar i frontlinjen mot coronaviruset vilar ett massvarsel om uppsägning över samma vårdpersonal – som en direkt konsekvens av Kristdemokraternas politik och med Kristdemokraterna som ytterst ansvariga för äldresjukvården i Region Stockholm.

Vi står bakom den kraftsamling som den styrande koalitionen nu genomför i Region Stockholm, men vi socialdemokrater var emot varslet mot personalen på akutsjukhusen när det kom i höstas. Vi är emot det nu under coronakrisen, och vi kommer vara emot det när sjukvården ska återuppbyggas och komma på fötter igen efter den pågående krisen.

Vill Ebba Busch på allvar att vården ska få fler anställda bör hon ägna mer tid åt att övertyga sitt eget parti där de styr, exempelvis i Region Stockholm, och mindre tid åt att sprida osanningar i tv och tidningar.

Ta ditt ansvar, Ebba Busch.


Aida Hadžialić, finansregionråd i opposition, Region Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Vi måste arbeta mot viruset tillsammans

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Aida Hadzialic

Ebba Busch

Region Stockholm

Magdalena Andersson

Erik Slottner