Därför är Birros lunch av allmänintresse

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-02-04

Replik om samhällsklimat och medierapportering

Inti Chavez Perez.

Marcus Birro skriver att han anser sig ha rätt att äta lunch med vem han vill utan att det rapporteras i kvällspressen. Självklart ska medier i högsta möjliga mån värna privatlivets helgd. Men det får inte ske på bekostnad av yttrandefriheten.

Rapporteringen om Marcus Birros lunch blir logisk ifall den sätts i sitt sammanhang. Marcus Birro är tidigare partiledarkandidat för Kristdemokraterna. När Göran Hägglund meddelade sin framtida avgång var Birro snabb att meddela att han finns till förfogande för partiet. Det är i detta sammanhang som han upptäcktes luncha med SD-toppar. Lunchmötet väckte frågor om hur pass seriös Birro är i sin flört med KD, och ifall Birro kan tänkas att samarbeta med flera partier.

Birro tycks vara blind inför att han är en makthavare. Han har byggt en medial plattform som ger honom inflytande. Han kan få en upptagen partiledare att ordna tid för ett lunchmöte. Det kan inte vilken privatperson som helst skryta med. Därför är journalisters intresse för hans politiska kopplingar ett tecken på fungerande journalistik.

Marcus Birro råkar ut för hot och hat på internet, vilket jag fullständigt tar avstånd från. Jag är själv utsatt för hot och skickar mina varmaste sympatier till Birro. Dock ska inte demokrati och yttrandefrihet förväxlas med rätten att slippa granskas och möta kritik i medier. Vi författare ska värna det fria ordet, även när det svider och så länge det håller sig inom ramen för yttrandefriheten.

Inti Chavez Perez

författare