Skrota kronan inom fem år

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2010-01-26

Erik Ullenhag (FP): Vi ryggar inte tillbaka när våra åsikter är kontroversiella

Den 7 januari var Per Schlingmann (M) först ut med att teckna sin vision för valet. I dag fortsätter artikelserien ”Så vinner vi valet” med Folkpartiet, som bland annat vill införa euro i Sverige, bygga ut kärnkraften och satsa mer på ordning och arbetsro i landets skolor.

I en rad länder, däribland Sverige, har politiken under 90- och 00-talen formats utifrån vad partier trott att väljarna vill höra. Alltför ofta har politiker format åsikter som ska attrahera väljare snarare än att stå upp för vilket samhälle de vill se. Denna politiska trend började med Bill Clinton i USA och spred sig senare till Europa.

Folkpartiet liberalerna kommer inte att följa trenden att anpassa budskapet efter opinionen utan vi ska möta väljarna med en tydlig förändringsagenda i höstens val. Min förhoppning är att det ska bidra till att 2010-talet i högre grad präglas av en politisk debatt där vi söker väljarnas förtroende för de värderingar vi står för. På fyra områden kommer Folkpartiet vara särskilt pådrivande.

Vi driver reformer för ett växande Sverige. Det ska löna sig att utbilda sig och ta risker – den som anstränger sig ska alltid få behålla minst hälften av vad hon eller han tjänar.

Sverige bör under nästa mandatperiod införa euron som valuta. Då får Sverige inflytande över de beslut som påverkar människor i Skövde och Arvika. Ett euromedlemskap skulle också förbättra våra små- och medelstora företags möjligheter att handla med andra länder.

Kärnkraften behöver utvecklas. Nya kärnkraftverk som ersätter de gamla är en del av lösningen på klimathotet samtidigt som vi kan klara att behålla jobben i industrin. Ett växande Sverige förutsätter också att vi ser till att unga människor har möjligheter. Genom lärlingsjobb med lägre lön för unga och en moderniserad arbetsrätt kan vi bryta en utveckling där Sverige har betydligt högre ungdomsarbetslöshet än andra länder.

Vi ska fortsätta bygget av kunskapskolan. Ett land som Sverige varken kan eller ska konkurrera med låga löner. Däremot kan vi konkurrera med kunskap, men då måste skolan fungera ännu bättre. Under de senaste åren har Folkpartiet och Alliansen inlett arbetet för att alla elever ska kunna lyckas i skolan. Det arbetet behöver fortsätta.

Tidigare betyg, ordning och arbetsro i klassrummet, ett återförstatligande av skolan samt en uppvärdering av läraryrkets status är några centrala delar för att fortsätta bygget på kunskapsskolan.

Vi står upp för att äldre ska ses som individer. På inget annat område har den kollektivistiska synen i Sverige gått så långt som i synen på äldre. Den som uppnått pensionsålder förväntas ägna sig åt något annat än produktivt arbete och den äldre som behöver hjälp har länge fått finna sig i att det är kommunala byråkrater som bestämmer vilken hjälp hon eller han ska få. Åldersdiskrimineringen måste minska – äldre som vill ska kunna stanna längre i arbetslivet. En parboendegaranti ska införas som innebär att inga äldre ska splittras när den ena maken behöver in på ett äldreboende. Valfriheten för äldre ska öka, äldre ska själva kunna bestämma vem som kommer över tröskeln hemma för att hjälpa till. Och vi behöver fokusera på att stärka ekonomin för de äldre som har minst marginaler.

Vi tar strid för ett öppet Sverige och en fungerande integration. Sverige ska vara öppet mot omvärlden.

Människor som behöver en fristad här ska få det och den som kan få ett jobb i vårt land ska vara välkommen att arbetskraftsinvandra. Samtidigt ska vi erkänna att integrationspolitiken i vårt land fungerat alldeles för dåligt.

Barn växer upp i områden där de inte lär känna en enda vuxen människa som arbetar och utanförskapet är regel i vissa förorter och stadsdelar. Sverige behöver en integrationspolitik som fokuserar på jobb och kunskaper i svenska språket. Utsatta bostadsområden ska lyftas och det ska finnas synliga poliser även i Rosen­gård och Angered.

Folkpartiet kommer att möta väljarna i höstens val i ett samtal om hur vi skapar ett bättre Sverige och vi kommer att stå upp för våra liberala värderingar.

Ett tydligt vallöfte kan vi ge redan nu. Folkpartiet liberalerna kommer inte att tillhöra de partier som följer opinionen utan vi kommer leda densamma även när våra åsikter är kontroversiella.

Bloggat om Folkpartiet och euron

■ FP som vanligt mest extrema

Håkan Larsson (C) skriver: ”Av någon anledning har euroförespråkarna gått till offensiv på sistone. Folkpartiet är som vanligt mest extrema vill inte ens ha någon utredning om för- och nackdelar utan tror sig kunna driva igenom ett skrotande av kronan till förmån för euron i en ny folkomröstning redan nästa år.”

■ Vi har inte råd att stå utanför

”FP har redan sagt att vi vill ha en folkomröstning nästa mandatperiod. Visst kan det vara bra att utreda vilka konsekvenserna blivit på grund av att vi stått utanför. Gör det då men låt det gå fort. Så vi hinner ha en folkomröstning, om inte nästa år, som fp föreslagit, så året därpå. Jag tror inte vi har råd att stå utanför längre.” skriver Anne-Marie Ekström (FP)


Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

Erik Ullenhag

Följ ämnen i artikeln