Sverige lappas ihop av Debatt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-05-27

Kristina Hedberg: Vi tycks behöva den blodtryckshöjning programmet ger

Kristina Hedberg i Debatt.

Nu lämnar jag ”Debatt” i SVT. Så in i bängen stolt, rusig och tacksam. Under hela min tid som programledare har jag fått höra att vi bor i ett land som ”dras isär”, men vet ni, varje torsdag har jag fått vara med om att lappa ihop det. För så här är det.

”Debatt” drar varje vecka rekordmånga tittare, och på Twitter trendar vi ständigt. Visst, där skrivs en del om att det skriks och avbryts, och att programledaren har dålig hållning (så sant!).

Men det mesta handlar om sakfrågorna. Replikerna i liveshowen studsar ut till tv-sofforna och surfplattorna. Vi väcker Sverige sena torsdagskvällar. Folk går igång.

Folk. Nu drar det ihop sig. ”Debatt” är ett folkligt program, och vi känner er som tittar ganska väl vid det här laget. Det görs mätningar och publikundersökningar och där ser vi att ni är många – och väldigt olika. Hushåll som annars har väldigt lite gemensamt förenas i detta: Ni ser ”Debatt”. På så sätt liknar ni våra gäster i studion faktiskt. För där sitter ju riksdagsledamöter och börs-vd:ar skuldra mot skuldra med taxichaffisar, gymnasister, realitystjärnor och muslimska småbarnsmammor.

Och här kommer min viktiga poäng. Om vårt land nu håller på att dras isär. Om klyftorna ökar mellan stad och land, väljare och valda, rotade och rotlösa… så tycks få saker vara så helande för detta land, som ett ”blodtryckshöjande” och riktigt frejdigt ”apberg” med många ”random göteborgare” och en och annan ”proffstyckare” med ”klippkort hos Debatt”. Just de saker vissa älskar att hata med ”Debatt”, visar sig vara nåt att verkligen värna.

I djupintervjuer (TNS SIFO i januari 2015) svarar ni som tittar att i ”Debatt” är det som att ”hela samhället är med”, ”många olika människor kommer till tals”. De flesta av er ser fram emot att er egen uppfattning ”ska utmanas under programmet”, ni vill prova om ni ”kan stå emot den andra sidans argument”.

De av er som har mer kvalificerade yrken, svarar att ”Debatt” hjälper er att visa att ni hänger med i det andra snackar om. Ni som helt eller delvis står utanför arbetsmarknaden, säger att Debatt lär er hur de som är mer ”med” diskuterar saker.

Ser ni storheten? Ni i de två grupperna tycker er alltså båda ha fått syn på den andre. Den ni inte själva är. Klyftan krymper. Landet lappas. I ”Debatt”.

Tack för att jag fått vara med!

Kristina Hedberg