Barnmorskor är vår främsta prioritering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-02-26

Replik från Liberalerna om förlossningsvården

REPLIK. BB Sophia kom till våren 2014 för att förstärka förlossningsvården. Samtidigt gav detta och satsningarna på bland annat löner för barnmorskor möjligheten för erfarna barnmorskor att rösta med fötterna, söka nytt jobb och välja bort slitna lokaler och dålig löneutveckling i omkringliggande län. Just i detta, i kvinnosjukvårdens villkor och traditioner, ligger en av sjukvårdens utmaningar.

I Aftonbladet den 16/2 frågar Svenska Barnmorskeförbundet vad förlossningsvården får kosta.

Svaret är att fortsatta satsningar på löneutveckling, arbetsmiljö, karriärmöjligheter och forskningstid är helt grundläggande för sjukvården, både i dag och om 30 år. Med de rätta medarbetarna får patienterna den bästa vården och stora delar av sjukvården utvecklas mer eller mind­re av sig själv. Därför är barnmorskor och annan sjukvårdspersonal vår främsta prioritering, utan jämförelse.

Det är också svårare att skapa patientsäker sjukvård och god, säker arbetsmiljö i nötta, slitna lokaler.

Liberalerna vill att våra sjukhus ska ha världens bästa kvinnokliniker – för riktigt god arbetsmiljö och hjälp till kvinnor i alla åldrar med allt från ofrivillig barnlöshet, endometrios och inkontinens till övergrepp och gynekologisk cancer.

I Uppsala län har vi därför lagt ett förslag om att rusta Kvinnoklinikens åldrade lokaler.

Att föda barn är ett tungt arbete där känsla och motivation spelar stor roll. Vi vill att blivande föräldrar ska kunna uppleva lugnet i ett hem, tillsammans med den medicinska säkerheten i ett akutsjukhus. Både medarbetare och patienter ska kunna vara närvarande och trygga, så att familjen får stå i centrum. Varje familj ska känna att de haft den bästa möjliga förlossningen.

Barnmorskeförbundet lyfter också en viktig fråga om sjukvårdens ersättningar. Sjukhusvård ersätts ofta enligt så kallade DRG, vilket bygger på faktiska kostnader för en behandling, men däremot inte garanterar att priset är motiverat. Till exempel ersätts ospecifik buksmärta i år en tredjedel lägre om patienten är gravid – är det rimligt när det även finns ett foster att ta hänsyn till? En nyförlöst kvinnas urinvägsinfektion får kosta 1 500 kronor mindre än hos annan patient. Beror det enbart på att antalet undersökningar med fog begränsas genom att även symtomfri bakteriuri behandlas? Just nu kan vi bara spekulera.

Liberala Kvinnor kräver en nationell översyn av DRG-systemet för att säkerställa att kvinnokliniker inte underfinansieras, och tvingar kliniker till lägre löner och underbemanning.

Liberalerna ser långsiktiga vinster i att barn och föräldrar får en bra start på familjelivet och kvinnosjukvården förutsättningar i världsklass.

Det dagliga ansvaret för patientsäkerhet och god vård ligger hos verksamhetschefer och medarbetare, men strategierna och den långsiktiga planeringen bär vi folkvalda. Skattemedel kan inte täcka upp för privata företags felaktiga kalkyler, men vi vill rusta för framtiden och för medarbetare som trivs. Det är en lågriskinvestering som ger maximal utdelning i framtiden.

Lina Nordquist

Landstingsråd i Uppsala län (L)

Sjukvårdspolitisk talesperson Liberala Kvinnor

Följ ämnen i artikeln