Ny medicin mot myom

Publicerad 2013-03-13

Krymper muskelknutor i livmodern inom en vecka

Drömmen är att slippa operera bort livmodern

Nu finns en ny effektivare medicin mot myom.

– Besvären försvinner fortare, effekten sitter i längre och biverkningarna är färre, säger professor Kristina Gemzell Danielsson.

Högsta önskan är att de drabbade kvinnorna ska få behålla sin livmoder och därmed möjligheten att föda barn.

Varje år tvingas 2 000 kvinnor i Sverige operera bort sin livmoder på grund av besvärande muskelknutor i livmodern, så kallade myom. Det har inte funnits något direkt alternativ: Stå ut eller operera.

De allra flesta försöker härda ut, men det finns en gräns. Vartefter tumörväxten breder ut sig ökar smärtan i magen och mensblödningarna blir allt kraftigare och mer långvariga.

En stor sorg

Många tvingas tacka ner till olika aktiviteter. Andra mår så dåligt att de måste sjukskriva sig. För en del blir livet så begränsat att de inte ser någon annan utväg än att ”ta bort allt”.

I vissa fall går det att operera bort enbart myomet. Runt 500 sådana operationer, myektomier, görs per år. Men i de allra flesta fall är myomet så stort att en hysterektomi krävs, då hela livmodern tas bort.

Besvären försvinner omedelbart, men även förmågan att bli gravid. En stor sorg för en kvinna i 30-40 års åldern.

Vågar inte lova

– Av de 7 000 som tagit de nya tabletterna i Tyskland det senaste året har hälften mått så pass bra att de kunnat skjuta upp planerad operation, berättar Kristina Gemzelius Danielsson, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Ett positivt tecken, men ingen garanti för att de är botade för alltid. Eftersom man inte hunnit göra längre uppföljningsstudier än 6 månader, vågar ingen prata om resultat på längre sikt än så.

Oavsett hur det slutar ser hon flera fördelar med Esmya, som det nya läkemedlet heter. Inte bara att kvinnorna kan ta tabletter istället för sprutor, utan i livskvalitet.

– Det är stor skillnad både ur säkerhetssynpunkt och på livskvalitet, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Bra på en vecka

Med dagens behandling tar det ofta över en månad innan blödningarna slutar. De nya tabletterna får stopp på blödningarna inom en vecka, enligt de två studier som ligger till grund för godkännandet.

Totalt 549 kvinnor deltog. Samtliga hade myom som var så besvärande att operation var inplanerad när den 3 månader långa behandlingen startade. I ena studien jämfördes de kvinnor som fått Esmya med kvinnor som inte fick någon behandling alls, utöver järntabletter. Resultatet som publicerades i välrenommerade tidskriften New England Journal of Medicine visar att blödningarna minskade hos 91,5 procent av dem som fick Esmya. I placebogruppen var siffran 18,8 procent.

I den andra studien jämfördes tabletterna med den sprutbehandling, (leuprorelin) som hittills varit enda alternativet.

Färre biverkningar

Även om det tog olika lång tid minskade blödningarna till slut ungefär lika mycket. Båda preparaten pressar ner östrogennivåerna så mycket att kvinnorna hamnar i ett slags klimakterium, med alla de biverkningar det för med sig.

– Milda blodvallningar var till exempel vanligt hos dem som fick Esmya, men inte alls i samma utsträckning som vi får av sprutbehandlingen, säger hon och menar att risken för långsiktiga biverkningar också minskar när behandlingstiden blir kortare.

6 metoder mot riklig mens

Det finns en hel del du kan göra om du besväras av rikliga mensblödningar. Se här!

Standardarsenalen: Vet man inte vad de kraftiga blödningarna beror på får de flesta prova kombinerade p-piller, hormonspiral eller tabletter, som får blodet att koagulera lättare.

Nässprej: Sprejas i vardera näsborre de dagar blödningarna är som störst.

Hysterektomi: Livmodern opereras bort, vilket garanterar blödningsfrihet för gott.

Hyvling: Läkaren använder en elektrisk slunga som skär bort myom eller polyper.

Ballongmetoden: Läkaren för in en värmealstrande ballong i livmodern som bränner bort de blodfyllda väggarna.

Laser: Läkaren använder laser för att "bränna" bort de blodfyllda väggarna i livmodern.

Olika slags myom

Vilka symtom du får beror på var i livmodern myomen sitter. En vanlig bäckenundersökning av gynekolog eller ett vaginalt ultraljud räcker ofta för att ställa diagnos.

Invändiga De allra flesta myom utvecklas i livmoderväggen där de växer i storlek (intramural myom). Det kan göra att livmodern ser större ut och kan därför misstas för graviditet eller viktökning. Rikliga menstruationer, smärtor i bäcken och rygg samt ett ökat behov av att kissa är vanliga symtom.

Utvändiga Myom som sitter på livmoderns utsida (subserosal myom) fortsätter att växa utåt och påverkar oftast inte menstruationen. Däremot kan smärta uppstå om tumören blir väldigt stor och trycker på andra organ.

Submukosal myom är en ovanlig form som utvecklas i själva livmoderhålan med mycket kraftig och långvarig mens som följd.

Varför? Vi vet inte varför vissa drabbas, men risken verkar större om man har en mamma eller syster som har myom. Fetma tycks också öka risken medan barnafödande fungerar som skydd.

Källa: Vårdguiden /Gedeon Richter

Följ ämnen i artikeln