”Misstänker du infarkt – ring ambulans!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-02-14

Hjärtläkaren Eva Swahn chattade med läsarna

Eva Swahn säger: Hej nu är jag på plats och kan svara på era frågor!

Helena säger: Min pappa dog 53 år gammal i hjärtinfrakt. Jag är 33 och har börjat tänka mer på hans död nu. Därför har jag har slutat röka och börjat motionera. Jag har efter rökstoppet fått en stor "gubbmage". För övrigt har jag inga symptom mer än en inre oro och ångest. Ligger jag i riskzonen? Livet känns dock lättare nu när jag inte röker längre.

Eva Swahn säger: Hej Helena!

Som fertil kvinna i din ålder och då du nu slutat röka har du mycket liten risk att drabbas av hjärtinfarkt de närmaste 20 åren. Håll ut med motion och sunt leverne!

Eva

Ella säger: Ska man kolla upp sitt barns hjärta om man har hjärtsjukdom i släkten? Nu med allt prat om plötslig hjärtdöd som drabbat barn?

Eva Swahn säger: Hej Ella! Inte nödvändigtvis. Det beror på vad för sorts hjärtsjukdom du har i släkten.

Emma säger: Hej, jag är en tjej på 18 år. Ibland kan det göra jätteont i hjärtat i ett par sekunder, men sedan går det över. Har ganska hög puls också. Några läkare har lyssnat på hjärtat och sagt att det låter helt normalt, men det tycker jag är konstigt. Vad kan det vara för fel? Tacksam för svar.

Eva Swahn säger: Hej Emma! Att det gör ont några sekunder i hjärttrakten behöver inte nödvändigtvis komma från hjärtat. Det finns så mycket annat som kan kännas där. T.ex. muskler, revben, matstrupe etc. Att du har hög puls (du anger inte hur hög) behöver inte heller vara sjukt. Pulsfrekvensen brukar gå ner om man motionerar regelbundet. Börja inte röka och röker du, sluta!

janne säger: Vad tror det kommer sig av att hjärtinfarkterna ökar mer för kvinnor än för män?

Eva Swahn säger: Hej Janne!

Det är inte helt säkert att hjärtinfarkterna ökar för kvinnor. De siffror man ser i den officiella statistiken kan vara naturliga variationer som inte är signifikanta. I den verklighet jag jobbar i ser vi ingen trend att hjärtinfarkterna ökar hos kvinnor. Dödligheten i hjärtinfarkt sjunker i Sverige för både män och kvinnor.

Elin säger: Hej, min pappa har hjärtsvikt, han är runt 60 år och har inte levt alltför sunt (ingen motion men mycket mat). Hjärtproblem finns delvis i släkten, för även hans far fick infarkter. Nu undrar jag hur stor risken är för mig och om jag kan äta p-piller utan risker? Har aldrig fått några restriktioner för detta. Sköter mig allmänt och tränar/äter nyttigt.

Eva Swahn säger: Hej Elin! Jag tycker att du skall leva helt normalt och sunt. P-piller medför för en del kvinnor en ökad risk för proppar, i benen och lungorna men något samband med hjärtsvikt hos närmaste släktingar finns vad jag vet inte.

Viol säger: Vilka är dom första symtomen för en hjärtinfarkt?

Eva Swahn säger: Hej Viol! De första symtomen är smärta, tryck, obehagskänsla i någon del av bröstkorgen, strålande upp mot hals, rygg, armar, mage. Ibland förenat med illamående, uttalad trötthet.

evis säger: Hej Eva..Jag har en fråga..jag undrar, jag har fått konstaterat en liten extra ledning i mitt hjärta.jag blev inlagd på sjukhus efter att ha fått hjärtklappning, det konstaterades att det var akut påkommet under stress..då hette det arytmi. Men sedermera konstaterades då en liten extra ledning..man gjorde oxå en undersökning kallad TAS.vilket inte lyckades, då det inte gick att framkalla en hjärtklappning.Jag undrar om det är något speciellt som jag ska tänka på, eller ligger jag i riskzonen för något..? Jag äter tabletten zeloken zoc 1 gång per dag, på morgonen.

Eva Swahn säger: Hej Evis! Det är svårt att svara på din fråga då jag inte vet närmare vad du egentligen lider av för arytmi (rytmrubbning). Seloken är dock en utmärkt medicin för många rytmrubbningar.

Lina säger: Hej, jag är en tjej på 26 år som haft återkommande bröstsmärtor i flera år. Det kan hugga i bröstet under ett tag eller bara svida. Varje gång blir vänsterarmen nästan helt obrukbar, kan inte lyfta nånting med den utan att tappa det å det hugger i bröstet. Farmor, farfar och mormor har dött i hjärtinfarkt, pappa är dock opererad nu och mår bra. Ska jag oroa mig för nått?

Eva Swahn säger: Hej Lina! I din ålder, som kvinna, och om du inte har någon annan sjukdom är risken att du de närmaste 20 åren skall få hjärtinfarkt mycket liten. Jag tycker inte att du skall oroa dig. Hugg i bröstet brukar inte vara symtom på hjärtsjukdom.

säger: Hej Eva! Min mamma fick en hjärtattack för några år sedan och själv har mkt högt kolesterolvärde. Hur kan jag sänka detta. Jag äter bra, mkt grönsaker frukt mm Är 60 år och motionera gnm att promerara. Vad mer kan jag göra?

Eva Swahn säger: Det finns alldeles utmärkta mediciner att ta, s.k. statiner, för att sänka blodfettvärdena. Det är inte alltid det går att få ner dem med enbart god kost, p.g.a ärftliga faktorer.

Jaoo säger: Vad ska man göra fall man misstänker att någon får en hjärtinfarkt ?

Eva Swahn säger: Hej Jaoo!

Då ringer man efter ambulans snarast möjligt.

säger: Hej vi har en son på 4 år som vid ca 10-15 gånger klagat över att han får ont i bröstet när han springer eller leker.Vi har sökt läkare pga detta 3 gånger men dom lyssnar bara med stetoskop,vi har uttryckt vår oro och vill att han undersöks med ultraljud.Det kan väl ändå inte va normalt att en 4 åring ska få ont i bröstet vid ansträngning?!. Vi vet inte vart vi ska vända oss för att få en riktig undersökning.

Eva Swahn säger: Hej! Nej, det låter inte normalt att er son får ont i bröstet vid ansträngning. Be att få remiss till barnspecialist.

säger: Är det något speciellt prov man ska kolla upp om man haft en förälder som avlidit i hjärtinfarkt? Hälsningar Tommy.

Eva Swahn säger: Hej Tommy! Det vanligaste är att kolla blodfetterna som ibland är ärftligt förhöjda. Det beror litet på hur gammal du är och hur gammal din förälder var då han/hon insjuknade i hjärtinfarkt.

säger: Hej! är en kille på 45 år, Undrar om man kan göra en koll om man är åderförkalkad på ett sådant sätt att det medför en stark ökad risk för hjärtinfarkt. Kan man i så fall avlägsna förkalkningen? tack för svar/::Glenn

Eva Swahn säger: Hej Glenn! Om du är i övrigt frisk, inte röker, inte har ärftlighet för hjärtinfarkt eller förhöjda blodfetter finns ingen anledning att leta efter åderförfettning. Det vanligaste är dock att man kollar blodfetterna.

säger: Hej, jag är 46 år och oroar mig ständigt för hjärtinfarkt som blev min pappas död när han var 81 år. Det var hans tredje stora infarkt. Jag lever ganska sunt men stressar mycket. Hjälper det eller kommer jag att ärva hans hjärtproblem? Ulla

Eva Swahn säger: Hej Ulla!

Jag tycker inte att du skall oroa dig. Fortsätt att leva sunt. Ärftligheten beror också på vid vilken ålder din pappa fick sin första hjärtinfarkt och vilka riskfaktorer han i sin tur hade.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

säger: Hejsan, jag var 43 när jag drabbades av min hjärtinfarkt, nu är jag 46 och det är ärftligt. Det konstiga är att jag inte togs på allvar av hjärtläkarna osv, inte förrän det blev slutgilltigt bevisat. Jag fick höra att det var Astma - ganska skrattretande! Är man mer lyssnande idag eller är det samma ontresse hos vården när man kommer in som kvinna och har åldern mot sig att man kan inte ha en infarkt för att man är för ung? Om inte så måste denna inställning omedelbart ändras! Mvh Eva Paulsson

Eva Swahn säger: Hej Eva! Jag håller med dig om att detta är oacceptabelt. Vi har genom Svenska Cardiologföreningen startat en kampanj för att ändra på den ordningen att kvinnor får annorlunda bemötande än män i dessa fall. Den 8/3 sker upplysningskampanjer på flera ställen i landet, bl.a. på Kulturhuset i Stockholm, Linköping, Göteborg, Malmö och Luleå. Vi måste sprida korrekt kunskap.

Moderator säger: Stort tack till Eva Swahn - och stort tack till alla som har chattat!

Läs mer:

Följ ämnen i artikeln