Lev lääängre med ’tallriksmodellen’

Publicerad 2012-06-26

Ny studie: Rätt matvanor sänker risken för tidig död

Högt resultat.  Sofia Persson, 24, skulle få höga poäng i forskarnas studie med sin tallriksmodell-diet.

Kvinnor äter mer ­grönsaker än män och är bättre på att följa Livs­medelsverkets kostråd.

Det ger ett längre liv, visar en ny stor studie.

– Ju närmre man följer kost­råden desto längre lever man helt enkelt, säger Elisabet ­Wirfält, en av forskarna bakom studien.

Annika Dahlqvist.

Glöm LCHF och GI. Slopa ­smöret och de feta korvarna. Gå tillbaka till den klassiska tallriksmodellen och satsa på fullkorn, fisk och frukt så lever du längre, visar studien från Lunds universitet.

Kvinnor äter bättre

Forskare har följt 17 000 ­medelålders män och kvinnor under 14 år och poängsatt deras matvanor. De som fick högst poäng låg närmast ­Livsmedelsverkets kostråd och hade 21 procent lägre ­dödlighet.

Kvinnor äter mer hälso­samt än män, men överlag är det få svenskar som följer råden fullt ut.

– Det är väldigt svårt för folk i Norden att äta rätt. Många äter för mycket mättat fett, rött kött och mjölkprodukter, ­säger nutritionsepidemi­o­logen Elisabet Wirfält.

Fett från fisk och ­nötter

Svenskarna äter för ­lite grönsaker och för mycket kött, enligt forskarna bakom ­studien. Vi skulle­ må bättre av att äta mer fett från fisk och ­nötter, magra mjölkprodukter och fullkorn.

Raka motsatsen till den populära dieten LCHF som går ut på att äta mer fett och mindre kolhydrater:

– Vi som förespråkar LCHF blev sjuka av Livsmedelsverkets råd och friska av LCHF. Fibrer är helt ­meningslösa, det finns ­vitaminer och mineraler i animaliska ­produkter, säger Annika Dahlqvist, även ­kallad fettdoktorn.

Men Elisabet Wirfält håller fast vid att fullkorn, frukt och grönt gör gott.

– Den andra modekosten ­vilar inte alls på samma starka vetenskapliga underlag som den här studien, säger hon.

”Mår toppen”

Sofia Persson, 24, skulle få ­höga poäng i studien. Hon äter varierat, mycket fullkorns­produkter, grönsaker och ­magert fett. ­Dessutom försöker hon äta var tredje timme och undvika snabba­ kolhydrater som finns i vitt bröd och vit pasta.

– Jag har testat många ­dieter, allt från GI till LCHF, men jag har inte mått bra av det. Jag har varit lättretlig, haft brist på ­energi och ont i huvudet, ­säger Sofia som själv tränar mycket och därför behöver extra ­energi.

– Det har slutat med att jag har börjat käka enligt tallriksmodellen. Nu mår jag toppen, energin håller sig på jämn ­nivå, säger hon.

Expertens hårda dom om dieterna

GI: Det handlar om att hålla koll på olika kol­hydratkällors kvaliteter. Det är ett bra sätt framför allt för åldersdiabetiker att hålla sig till livsmedel som har lågt GI i första hand. Då undviker man ­sockrade produkter och håller sig till ärter, bönor och korngryn. Det är ju ­jättebra.

LCHF: Det är ingenting som jag förordar. Dieten innehåller bara fett och protein, som om människan bara behöver två ­näringsämnen. Det är en stor missuppfattning.

Det är väldigt farligt att i längden plocka bort ­vegetabilier ur kosten, man ­missar livsviktiga näringsämnen.

Stenålders­dieten: Allt som handlar om att ta bort sockrade och feta raffinerade produkter är ju bra. Men stenålders­kosten förordar mycket kött och att ­undvika alla typer av ­cerealer, även fullkorn. Det är en miss att inte äta fullkorn som enligt studier ­förebygger åldersdiabetes, fetma och hjärt-kärl-sjukdomar.

Måltidsersättningar: Det är jag inte alls för, inte heller olika typer av kostsupplement. Det bästa är att äta naturliga livsmedel. Om vi äter konstgjorda pulver eller tabletter så missar vi vita­miner och mineraler som vi i årtionden vant oss vid att få i kroppen.

Fisk och frukt – fruktansvärt bra

Grönsaker, frukt och bär.

Fisk flera gånger i veckan.

Mjuka vege­tabiliska fetter som raps­olja, oliv­olja ­eller flytande margarin.

Fullkorns­produkter.

Magra mjölkprodukter.

Vitt bröd och cola – läskigt dåligt

Stora mängder rött kött och chark­uteriprodukter.

Sockrade ­produkter i alla former, läsk och godis.

Raffinerade spannmålsprodukter som vitt bröd.

Hårda animaliska fetter som smör.

Feta mjölkprodukter.