Emma går i sömnen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-25

”Det värsta var när jag tog av mig alla kläder – hos en kompis”

Emma V Larsson konsulterar sömnforskaren Thorbjörn Åkerstedt om sina sömngångarbesvär.

Vå reporter Emma är något av en expert på att gå i sömnen och gör de mest egendomliga saker under dygnets mörka timmar. För att få lite klarhet i orsakerna till sitt sömngående vänder hon sig till sömnforskaren Thorbjörn Åkerstedt. Sömngång visar sig vara ett mycket knepigt ämne.

Jag slänger mig efter väckarklockan och förbannar tyst dess läte. När jag tänder lampan inser jag att något inte stämmer. Golvet nedanför sängen är belamrat med tavlor och inramade fotografier. De tavlor och fotografier som, så vitt jag vet, hängde på mina väggar så sent som kvällen innan. Jag har uppenbarligen gått i sömnen – igen.

”En natt klädde jag av mig...”

På natten gör jag de mest konstiga saker. Jag håller långa monologer med mig själv eller pratar med osynliga kamrater. En natt klädde jag av mig pyjamasen och fällde stora tårar inför mina förvånade vänner. Förtvivlat hävdade jag att en frisör hade stulit mina kläder och att jag inte hade något, absolut ingenting, att ha på mig nästföljande dag. Mina vänner satt tysta i chock. Minst sagt.

”Är du galen...?”

När jag berättar om mitt nattliga beteende för folk bombarderas jag av frågor som ”Varför?”, ”Ska man ta det du säger i sömnen på allvar?”,

”Är du galen?”

Om jag ändå visste.

Men en som vet, det är Thorbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stressforskningsinstitutet och vid Karolinska Institutet.

– Du är inte galen, sömngång är fullständigt normalt, säger han när vi träffas på han kontor.

– Fast man har ju hittat en viss koppling mellan sömngång och stress, samt neurotiskt beteende, inflikar han snabbt.

Inte galen alltså, men möjligen neurotisk.

Ärftligt

Sömngång är vitt omdiskuterat, men lite av ett knepigt ämne. Faktum är att det inte finns särskilt många studier inom just detta. Ingen vet varför man går i sömnen eller hur ens beteende i sömnen ska förklaras.

– Det vi vet är att sömngången inträffar under djupsömnen. Något går snett då, men ingen har lyckats registrera exakt vad som händer i hjärnan, förklarar han.

Thorbjörn berättar att mer än en tredjedel av alla barn går i sömnen. Om man ska tro statistiken är jag lite av ett sällsynt exemplar – bara 0,5 procent av alla vuxna går i sömnen. Ligger det i generna månne?

– Sömngång är ärftligt utav bara helsike! Det har inget med drömmar att göra, som många kanske tror. För barn är det en del av nervsystemets utveckling och det växer bort för de flesta, berättar Thorbjörn.

Alkohol triggar

Eftersom sömngången inträffar under djupsömn kan det lätt utlösas efter alkoholintag eller sömntabletter.

– Det handlar om att få en normal nattsömn, varken för mycket eller för lite. För att undvika att gå i sömnen måste du kontrollera din sömnbrist.

Det finns många frågetecken som omgärdar ämnet, inte bara bland forskare.

– Det är en myt att man inte ska väcka någon som går i sömnen. Kalle Anka och kompani har spridit galna idéer. Det är heller inte sant att en sömngångare går med armarna utsträckta framför sig.

Och vad gäller mitt osammanhängande sömnprat så ska det jag säger inte tas på allvar.

– Vi vet inte varför du säger det du säger eller gör vad du gör – men det ska absolut inte tas på allvar. Du agerar inte ut ditt undermedvetna på något sätt. Inga studier tyder på det överhuvudtaget, berättar Thorbjörn.

Att bota sömngång har visat sig vara svårt. Psykoterapi tycks fungera på vissa fall, men framförallt hypnos har fått positiva resultat i studier.