Grönt är det nya svarta – även på tallriken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-22

Viktklubb tipsar om säsongens färska och frysta nyheter.

Under hösten är det extra viktigt att fylla på vitaminbehovet. Grönsaker är en utmärkt källa till både näringsämnen, energi och mättnadskänsla. Viktklubbs matspanare Maria Nygårds tipsar om vad du ska satsa på.

Grönsaker innehåller mycket nyttiga ämnen, lite energi och mättar ofta bra. För att få i sig mer grönsaker gäller det att man har det hemma när man ska laga mat. Se till att alltid ha grönsaker i frysen som är lätt att ta fram om man glömt att köpa hem färska. Forskningen visar att näringsämnen som C-vitamin, A-vitamin, folsyra, karotener, protein och fibrer i de flesta fall är likvärdiga i färska och frysta grönsaker. Nu finns det även en del frysta ekologiska grönsaker.

Ekologiskt = vitaminrikt

Ekologiska grönsaker och frukter har visat sig innehålla högre halt av C-vitamin och andra antioxidanter än de konventionellt odlade. Det beror till viss del på att ekologiska frukter och grönsaker ofta innehåller mindre vatten och på så vis blir koncentrationen högra av vitaminer och antioxidanter.

500 gram om dagen

Livsmedelsverkets rekommenderar att vi ska äta mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. I mängden ingår inte potatis. Varför är det då så bra att äta mycket av frukt och grönsaker? Frukt och grönsaker innehåller många av de näringsämnen vi behöver, bland annat vitaminer, mineraler och kostfibrer. Dessutom innehåller de förhållandevis lite energi, samtidigt som de mättar bra. En hög konsumtion av frukt och grönsaker har även visat sig kunna minska risken för hjärt-kärlsjukdom, övervikt och vissa cancerformer.