Läkaren: Så vet du om du drabbats av ögoninflammation

Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2012-08-31

Enkla råden för dig som är orolig – så botar du inflammationen

Ögoninflammation är något som kan drabba alla. Men det finns ett enkelt sätt att minska risken att drabbas. Ett råd som gäller vid andra sjukdomar än ögoninflammation också:
- Tvätta händerna, råder ögonspecialisten Timo Koskela.

Nu i hösttider drabbas extra många av ögoninflammationer. Detta då det så kallade adenoviruset ofta finns på dagis och smittar mycket lätt.

– Det är en vanlig sak som barn får på dagis, och sedan kan sprida vidare till de vuxna. Det leder till irritation i ögonen och påverkar hornhinnan, berättar ögonspecialisten Timo Koskela.

Kan man förebygga den på något sätt?

– Det är som vanligt: Man ska tvätta händerna. Det gäller alltid, men är extra viktigt då barnen börjar på dagis. På det sättet kan man förebygga mycket.

Symtomen är att ögonvitan blir röd, att ögat tåras, blir varigt,

svullet öm och/eller ljuskänsligt.

Det finns ett antal olika sorters ögoninflammationer, och man kan drabbas av dem på olika sätt. Bland annat kan det orsakas på grund av främmande föremål, olika infektioner och allergiska reaktioner.

De vanligaste inflammationer är bindhinneinflammationer, som kan kommabåde från virus och bakterier.

– De lägger sig ofta av sig själva, men i vissa fall behöver man en antibiotikakur, säger Timo Koskela.

Hur pass länge ska man vänta innan man söker hjälp?

– Om man har ett rött öga och inte ser bra, då ska man inte fördröja hjälpsökandet. Man söka hjälp direkt då man har en inflammation i ögat! Jag råder alla att då ringa en sjukvårdsupplysning, därefter kan man tillsammans bestämma om man ska träffa en specialist eller hur man ska göra.

”Kan påverka synen”

Det allvarligaste är om man har en inflammation längre in i ögat.

– Har man en inflammation i näthinnan så måste man utreda vad det är man har fått. Det kan påverka synen, om den gula fläcken är påverkad.

Längst in i ögat kan man ha en inflammation i synnerven. Det måste man också utreda.

Följ ämnen i artikeln