Småbarn lär sig ingenting av tv-tittande

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-02

Experten: "Tv är ett dåligt substitut för levande människor"

En ny studie visar att småbarn inte lär sig något av tv-tittande.

Ska barn under två år få titta på tv? Det är frågan. De som svarar ja gör det ofta med argumentet att det är bra för barnens hjärnor. Men nu kommer en ny amerikansk undersökning som visar att så små barn inte lär sig någonting alls av att titta på tv.

I studien följde forskarna barn från födseln och upp till tre års ålder. Man kunde inte hitta några tecken på att småbarns tv-tittande kunde vara positivt för deras utveckling. De som tittade mycket fick varken bättre ordförråd eller motorik.

Interaktion kan inte ersättas

Åke Pålshammar, universitetslärare i psykologi, håller med om att tv-tittande inte förbättrar utvecklingen av hjärnan på så små barn. Han menar att det som finns runt omkring barnet är fullt tillräckligt för att stimulera dess språk och rörelser.

– Barn utvecklas i relation till levande människor av kött och blod som reagerar på vad de gör och som de kan föra en dialog med. Där är tv ett dåligt substitut. Samspelet med andra människor är grunden till allting och särskilt viktigt de två första åren i livet. Den interaktionen kan aldrig ersättas, säger han.

Studien, som publicerades i mars-numret av medicintidskriften Pediatrics, visar dock att det inte heller är skadligt för barns kognitiva utveckling att titta på tv. Det gör helt enkelt varken till eller från.

Följ ämnen i artikeln