Var tionde svensk dricker för mycket

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-09

Alkohol har blivit ett sätt att umgås

Enligt Folkhälsoinsitutet har 700 000 svenskar över 15 år en skadlig alkoholkonsumtion.

Och supandet ökar mest bland unga vuxna.

Nu vill Folkhälsoinstitutet att de ska bli lika vanligt att prata om alkohol med sin läkare eller distriktssköterska som att prata om tobak eller kost.

– Det tillhör vårt sätt att leva i dag. Förr gick vi hem till varandra och drack en kopp kaffe kaffe, nu tar vi ett glas vin eller går på after work. Alkohol tillhör vår livsstil och det är lätt att utveckla ett smygande beroende utan att man tänker på det, säger Ylva Lyander, projektledare för Riskbruksprojektet.

Fokus på riskbruk

Just nu pågår den så kallade uppmärksamhetsveckan om riskbruk av alkohol på vårdcentraler runt om i landet. Folkhälsoinsitutet vill göra det lika vanligt som att tala om alkoholvanor med sin läkare eller distriktssköterska som att tala om till exempel tobak.

– Vi är så medvetna om hur vi äter och då tycker vi att det är lika viktigt att veta hur mycket alkohol man får i sig på en vecka.

Det går att mäta om man är i farozonen genom att räkna antal standardglas alkohol man får i sig på en vecka.

– Men det finns inga riskfria nivåer när det gäller alkohol, det är alltid en gissning. Vissa tål ingen alkohol alls och andra kan dricka ganska tappert utan att påverkas, säger Ylva Lyander.